Naslovnica Život NP Mostar proslavilo sedam decenija postojanja

NP Mostar proslavilo sedam decenija postojanja

398
foto arhiva

Mostar — Izložbom povijesnih artefakata, dokumenata i fotografija iz 50-ih i 60-ih godina prošlog stoljeća autora Emira Spahića te izvedbom predstave o životu Alekse Šantića “Što te nema”, Narodno pozorište Mostar (NPM) u petak je obilježilo 70 godina svog postojanja.

Direktor Narodnog pozorišta Mostar Almir Mujkanović kazao je kako je ova izložba kronološki obuhvatila promotivne materijale, dokumente i fotografije predstava nastalih u produkciji Narodnog pozorišta Mostar u periodu 50-ih i 60-ih godina prošlog stoljeća, od samog osnivanja te teatarske kuće.

“Nakon izložbe upriličena je i predstava o životu Alekse Šantića “Što te nema”, a zanimljivo je spomenuti i to kako je prva predstava izvedena u NPM-u bila Hasanaginica po tekstu Alekse Šantića. To je neka mala, kratka poveznica između samih početaka i onog što se danas događa na sceni Narodnog pozorišta Mostar” – kazao je Mujkanović u razgovoru za Fenu.

Narodno pozorište Mostar svoju prvu premijeru izvelo je 27. studenoga 1949. godine na sceni radničkog društva Abrašević, a dvije godine kasnije ansambl Narodnog pozorišta prešao je u novo zgradu u kojoj i danas djeluje.

(StarMo)