Naslovnica Mostar NP Mostar: Dvije predstave u ovoj sedmici

NP Mostar: Dvije predstave u ovoj sedmici

341

Mostar — Na Veliku scenu Narodnog pozorišta u Mostaru u srijedu, 13. novembra u 20 sati, stiže gostujuća predstava „Prah“ mađarskog autora Györgya Spiróa, u režiji Miralema Zupčevića, nastala u koprodukciji Altteatra i JU Centra kulture i mladih Općine Centar Sarajevo.

Ova drama sa elementima komedije, u kojoj se jedna obična porodica svakodnevno suočena sa siromaštvom i čamotinjom, iznenadno susreće sa neočekivanim bogatstvom – glavnim dobitkom na lotu, donosi mnogo samorazotkrivanja.

U glavnim ulogama bračnog para koji živi na rubu materijalne i moralne egistencije publika će gledati dvoje vrsnih glumaca Gordanu Boban i Mirsada Tuku.

Cijena ulaznice iznosi 10 KM, javili su iz Narodnog pozoreišta Mostar.

Desetu godinu za redom u Bosni i Hercegovini se organizuje velika kulturna manifestacija Evropska noć teatra – Noć teatra za Bosnu i Hercgovinu. Ovaj jedinstveni jednodnevni događaj posvećen je scenskim i izvedbenim umjetnostima, a održat će se u subotu 16. novembra. Narodno pozorište u Mostaru ovaj datum će obilježiti izvedbom predstave „To“ Alije Isakovića, u režiji Ivana Lea Leme sa početkom u 20 sati.

Radnja drame „To“ smještena je na periferiju grada, a junaci su ljudi sa životne margine. U prvi mah, čini se da je ovo drama o krvnoj osveti, ali uskoro na vidjelo izbija njen univerzalistički karakter, gdje kafana predstavlja simboliku tamnice i zatočeništva ljudskog roda u njegovom životu.

U predstavi igraju Saša Oručević, Emir Spahić, Jasmin Krpo, Emir Sejfić, Vedran Vilogorac, Ajla Hamzić, Amela Kreso, Šerif Aljić, Mirsad Elezi i Goran Lozo. Scenografiju predstave potpisuje Vesna Režić, kostimografiju Mirjana Zagorec, a muziku Zvonimir Dusper Dus.

Ulaz na predstavu je besplatan, a preuzimanje ulaznica je moguće na blagajni NPM-a od 9 do 14 sati.

(StarMo)