Naslovnica Mostar NP Mostar: Bogat program u novembru

NP Mostar: Bogat program u novembru

579

Mostar — U mjesecu novembru Narodno pozorište u Mostaru nudi bogat i raznovrstan repertoar. Osim redovnih aktivnosti, dočekuju goste iz Sarajeva, obilježavaju Noć teatra BiH, kao i jubilarnu 70. godišnjicu postojanja Narodnog pozorišta u Mostaru, saopšteno je iz te teatarske kuće.

Prvi petak u mjesecu novembru, 01. 11. u 20 sati biće odigrana predstava „Ne igraj na Engleze“ Vladimira Đurđevića, u režiji Emira Spahića. Predstava na zanimljiv, ozbiljan, ironičan i duhovit način govori o jednom od gorućih problema bh. društva – kockanju i ovisnosti o klađenju. Trojica najboljih prijatelja iz djetinjstva – Paun, Piksi i Bule – čekaju ishod jedne utakmice koja ih dijeli od željenog dobitka, a na koju su se sva trojica različito kladila. Od tog jednog rezultata njih trojica očekuju rješenje svih svojih problema. U predstavi igraju: Emir Spahić, Ivan Skoko i Emir Sejfić.

U petak, 08. novembra na repertoaru je sjajna komedija „Šta ćemo sad“ autora Branka Đurića Đure, u režiji Ahmeda Imamovića, sa početkom u 20 sati. U predstavi igraju Ajla Hamzić, Emir Spahić i Goran Lozo. Njih troje se nalaze u jednom pozorištu u zabiti i otkrivaju kakvi ih sve izazovi očekuju – kako da se domognu novca i publike, voli li ih vlast, kakav je položaj kulture, koliko su snalažljivi, duhoviti, spretni…? „Šta ćemo sad?” je moderna, aktuelna komedija koja koincidira sa vremenom u kojem živimo i situacijom u kojoj se nalazi teatar danas, ali i društvo u cjelini.

Nakon toga, u Narodno pozorište Mostar stiže gostujuća predstava „Prah“ mađarskog autora Györgya Spiróa, u režiji Miralema Zupčevića, nastala u koprodukciji Altteatra i JU Centra kulture i mladih Općine Centar Sarajevo, a koja će biti odigrana na Velikoj sceni NPM-a u srijedu, 13. novembra u 20 sati. Ova drama sa elementima komedije, u kojoj se jedna obična porodica svakodnevno suočena sa siromaštvom i čamotinjom, iznenadno susreće sa neočekivanim bogatstvom – glavnim dobitkom na lotu, donosi mnogo samorazotkrivanja. U glavnim ulogama bračnog para koji živi na rubu materijalne i moralne egistencije publika će gledati dvoje vrsnih glumaca Gordanu Boban i Mirsada Tuku.

U istoj sedmici, u subotu 16. novembra Narodno pozorište u Mostaru će učestvovati na 10. bosanskohercegovačkoj manifestaciji Noć teatra BiH 2019. Ovo jedinstveno jednodnevno događanje posvećeno je scenskim i izvedbenim umjetnostima i održat će se na području cijele Bosne i Hercegovine, a NPM će ovaj datum obilježiti izvedbom predstave „To“ Alije Isakovića, u režiji Ivana Lea Leme sa početkom u 20 sati. Ulaz na predstavu je besplatan.

Na Velikoj sceni NPM-a u petak, 22. novembra u 20 sati na repertoaru je predstava „Ajmo na fuka“ autora i reditelja Dragana Komadine. Predstava tematizira odnos dvojice vojnika, pripadnika Hrvatskog vijeća odbrane i Armije Republike Bosne i Hercegovine. Njihove sudbine prikazane su kroz tri različite situacije: kao mrtvaci koji na nebu čekaju „poziv od Onoga gore“, kao ratnici na sukobljenim stranama u rovovima, ali i kao dvojica poznanika u poslijeratnom Mostaru. Glumačku postavu čine Saša Oručević i Robert Pehar.

Narodno pozorište u Mostaru u mjesecu novembru slavi jubilarnih 70 godina postojanja. Tim povodom, u petak, 29. novembra biće upriličena izvedba sevdah drame koja je izazvala ogroman interes javnosti „Što te nema“ Marijane Aracki, u režiji Erola Kadića, a ulaz na predstavu je slobodan. Osim izvedbe predstave, ovaj izuzetno važan datum bit će obilježen i brojnim drugim prigodnim sadržajima.

(StarMo)