Naslovnica Mostar NP Mostar: Bogat program u martu

NP Mostar: Bogat program u martu

301

Mostar — Ljubitelji pozorišne umjetnosti u mjesecu martu imat će priliku uživati u sjajnom programu koji je pripremilo Narodno pozorište u Mostaru.

Nakon uspješne premijere predstave „Novo normalno show“ autora i režisera Ivana Leme, prema motivima djela Íñiga Ramíreza de Hara, za koju se tražila karta više, publika će imati priliku gledati ovu predstavu u petak, 05.03., sa početkom u 20 sati, saopšteno je iz NP Mostar.

Predstava govori o novonastaloj situaciji sa kojom smo suočeni u vrijeme pandemije na vrlo zanimljiv, drugačiji, intrigantan i duhovit način. Propituje stanje ljudi koji su svakodnevno ‘bombardovani’ raznoraznim informacijama, te naglo prisiljeni prilagoditi se novom načinu života poštivajući mjere, naredbe i pravila vladajućih. Kroz predstavu upoznajemo i mladi bračni par čiji je odnos stavljen u iskušenje uzrokovan novonastalom situacijom i mogućnostima koje im se nude. Glumačku postavu čine: Emir Sejfić, Ajla Hamzić, Emir Spahić, Vedran Vilogorac, te članice P.S „Mo-Stars“: Džana Kalajdžić, Alda Tucaković, Sara Kulak i Naida Džiho. Predstava se ne preporučuje gledaocima mlađim od 16 godina.

Predstavu „Novo normalno show“ može se pogledati i u terminima petak, 12. marta u 20 sati, te u subotu, 27. marta u 20 sati, kada će ovom izvedbom Narodno pozorište Mostar tradicionalno obilježiti Svjetski dan pozorišta te pokloniti ovu izvedbu cijenjenoj publici. Dakle, ulaz na izvedbu 27.03. je besplatan uz obavezno prethodno preuzimanje karata na blagajni NPM-a.

U petak, 19.03., u 20 sati na repertoaru NPM-a je predstava „Ne igraj na Engleze“ Vladimira Đurđevića, u režiji Emira Spahića. Predstava na zanimljiv, ozbiljan, ironičan i duhovit način govori o jednom od gorućih problema bh. društva – kockanju i ovisnosti o klađenju. Trojica najboljih prijatelja iz djetinjstva – Paun, Piksi i Bule – čekaju ishod jedne utakmice koja ih dijeli od željenog dobitka, a na koju su se sva trojica različito kladila. Od tog jednog rezultata njih trojica očekuju rješenje svih svojih problema. U predstavi igraju: Emir Spahić, Ivan Skoko i Emir Sejfić.

Predstava “Identitluk” autorski projekat ansambla predstave, režiserke Tanje Miletić Oručević i dramaturga Dragana Komadine, a prema motivima djela Amina Maaloufa, bit će odigrana u srijedu, 31. marta sa početkom u 20 sati. „Identitluk“ suočava dominantne bosanskohercegovačke identitete u okviru jednog seminara o pomirenju koji se izravno referira na Maaloufov esej ‘U ime identiteta’. Seminar ubrzo postaje drugi plan predstave, dok u prvom planu sve jače dolaze do izražaja pitanja pripadnosti, vrijednosti i onog stalnog:,,čije je bolje?”. Na satiričan način propituju se identiteti i njihovo plitko shvatanje u našem društvu, te otvaraju pitanja koja potiču razmišljanje o vlastitom identitetu. Predstava je nastala u koprodukciji Narodnog pozorišta u Mostaru, Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru i Studija za izvedbene umjetnosti iz Mostara. Glumačku postavu čine: Mirela Mijačank Kordić, Ajla Hamzić, Amela Kreso, Jelena Kordić Kuret, Ivan Skoko, Ivo Krešić, Dražen Pavlović i Nedim Malkočević.

Sve izvedbe bit će odigrane uz poštivanje svih mjera i naredbi Krizog štaba FBiH koje su na snazi. Karte za sve predstave su u prodaji, a broj mjesta ograničen.

Do 15. 03. 2021. godine otvoren je konkurs za prijave na 18. Međunarodni festival komedije „Mostarska liska“, koji će u organizaciji Narodnog pozorišta u Mostaru biti održan od 28. maja do 2. juna 2021. godine. Pravila i obrazac za prijave objavljeni su na web stranici Narodnog pozorišta Mostar, www.npm.ba.

Karte po cijeni od 10 KM, sa popustom za učenike, studente i penzionere 5 KM, u prodaji su na blagajni NPM-a svakim radnim danom od 9 – 14 sati. Rezervacije: na broj 036/550-128, mail: marketing@npm.ba, porukom u inbox na Facebook ili Instagram stranici Narodnog pozorišta Mostar.

(StarMo)