Naslovnica Izdvojeno Prvi umrli od koronavirusa u Mostaru

Prvi umrli od koronavirusa u Mostaru

953

Mostar — Jedan 53-godišnjak preminuo je u utorak u prijepodnevnim satima od posljedica zaraze koronavirusom na Klinici za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru.

To je na redovnoj press-konferenciji Kriznog štaba Hercegovačko-neretvanskog kantona saopštio prim.dr. Nermin Avdić, direktor Zavoda za javno zdravstvo HNK i član Kriznog štaba.

“Preminuo nam je prvi, praktično, pacijent. To je 53-godišnjak koji je prije par dana primljen iz Konjica. Imao je obostranu upalu pluća, i uprkos svim naporima Infektivnog odjela, nažalost, preminuo je u ovim kasnim prijepodnevnim časovima”, izjavio je dr. Avdić novinarima.

Dr Nermin Avdić je dodao da se u izolatoriju Infektivne klinike Mostar nalazi još jedna osoba, iz Mostara, u teškom stanju. “Što se tiče drugoga pacijenta, također je na respiratoru i u dosta je teškoj situaciji, ali evo nadati se je da čine sve na Infektivnom odjelu, trebamo biti optimisti”, rekao je dr. Avdić.

On je kazao i da ta osoba iz Mostara nije imala posebnih zdravstvenih problema ranije, osim u djetinjstvu bronhitis.

Doktor Nermin Avdić nije isključio mogućnost ni novog klastera korona virusa u Mostaru.

“Ne možemo o tome govoriti dok sve dobro ne ispitamo. Dva epidemiologa su na terenu i rade. Uzimaju se ankete, ide se u dva pravca”, dodao je Avdić, potvrdivši da su trenutno 22 slučaja oboljenja na području HNK-a.

Niko od novozaraženih nije na respiratoru.

Doktorica Maja Ostojić iz Odjela za mikrobiologiju SKB-a podsjetila je da je testiranje na Covid-19 počelo vrlo rano te da je od 28. februara do danas urađeno ukupno 165 testova, a 23 su bila pozitivna, podsjetivši da SKB-u Mostar gravitiraju i drugi kantoni.

“U početku su se testovi slali u Sarajevo, međutim ubrzo se odustalo od te prakse, obzirom da se odmah pokazalo da ne griješe ni osobe koje rade na testiranju u Mostaru, kao i da bi se dobilo na vremenu i resursima. Pohvalila bih i Fakultet medicinskih studija u Mostaru koji je ustupio i svoje aparate za testiranja”, kazala je doktorica Ostojić.

(StarMo)