Naslovnica Izdvojeno NOVO: Krizni štab HNK predlaže proglašenje stanja prirodne nesreće

NOVO: Krizni štab HNK predlaže proglašenje stanja prirodne nesreće

363

Mostar — Na svojoj današnjoj sjednici Krizni štab Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona zatražio je proglašenje stanja prirodne i druge nesreće zbog pogoršanja epidemiološke situacije širenjem bolesti covid-19.

Epidemiološka situacija u HNK se usložnjava, broj oboljelih je u porastu, a evidentno je kršenje i nepoštivanje mjera i preporuka koje je propisao Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva i Kriznog štaba Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite HNK, navodi se u saopćenju koje prenosi Fena.

Stoga je Zavod za javno zdravstvo HNK zadužen da pripremi sveobuhvatnu informaciju o trenutnoj epidemiološkoj situaciji na osnovu koje će biti zatraženo proglašenje stanja prirodne i druge nesreće.

Iz Kriznog štaba Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite HNK navode da će taj prijedlog zatim dostaviti Kantonalnom štabu civilne zaštite, koji je, prema Zakonu o zaštiti ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća, ovlašten Vladi HNK podnijeti prijedlog za proglašavanje prirodne i druge nesreće na području HNK.

Krizni štab Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite HNK naglašava da je zaštita od zaraznih bolesti dužnost jedinica lokalne samouprave – općina, gradova, kantona i Federacije, zdravstvenih ustanova, zavoda zdravstvenog osiguranja, nosilaca privatne prakse, privrednih društava i drugih pravnih i fizičkih lica, a nepoduzimanje mjera propisanih Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti kažnjivo je prema navedenom zakonu.

(StarMo)