Naslovnica Život Novo istraživanje: OVO je dugoročna posljedica Covida-19!

Novo istraživanje: OVO je dugoročna posljedica Covida-19!

308

Sarajevo — Prema novom istraživanju, više od 50% hospitaliziranih pacijenata koji su imali teški oblik covida-19 imalo je oštećenja srca čak i mjesecima nakon što su otpušteni iz bolnice.

Studija objavljena u European Heart Journal proučavala je 148 pacijenata iz šest bolnica u Londonu u Velikoj Britaniji, a otkrila je da je veća vjerovatnoća da pacijenti s teškim oblikom covida-19, kao i povišenim nivoom proteina koji se zove troponin, imati oštećenja srca.

Troponin se oslobađa u krv kada je povrijeđen srčani mišić, a izuzetno visoke nivoe ovog proteina često ukazuju na to da je osoba pretrpjela srčani udar.

Prethodna istraživanja pokazala su da gotovo petina hospitaliziranih pacijenata koji su oboljeli od covida-19 također ima povišen nivo troponina. Povišene nivoe troponina također su povezane s lošijim ishodima i povećanim rizikom od smrti. Međutim, uzrok i obim štete nisu u potpunosti proučeni, prenosi N1 Hrvatska.

Korištenjem magnetske rezonance (MRI), istraživanje je otkrilo nekoliko vrsta oštećenja srca kod pacijenata oboljelih od covida-19 a koji su imali povišen nivo troponina, uključujući upale srčanog mišića, ožiljke ili odumiranje srčanog tkiva, ograničenu opskrbu srca krvlju ili kombinaciju sve troje.

Marianna Fontana, profesorica kardiologije na University College London i glavna autorica studije izjavila je da su se neka oštećenja srca vidjela na snimcima i mjesec do dva dana nakon otpusta. Fontana pretpostavlja da je covid-19 najvjerovatniji uzrok takvih oštećenja.

Studija je otkrila da je oko 54% pacijenata imalo ožiljke ili povrede srčanog mišića, nešto više od četvrtine imalo je ožiljke od upale, 22% njih je imalo ili infarkt ili ishemiju, a 6% je imalo oboje. Osim toga, studija je otkrila da je 8% učesnika imalo trajnu upalu srca.

“U najtežim slučajevima postoji zabrinutost da ova povreda može povećati rizik od zakazivanja srca u budućnosti”, objasnila je Fontana i dodala da u većini slučajeva oštećenja vjerovatno neće utjecati na rad srca.

Istraživači navode da su potrebna dodatna istraživanja koja bi odgonetnuo uticaj koronavirusa na srce, posebnto jer sve veći broj studija pokazuje da covid može uzrokovati dugoročna srčana oštećenja, prenosi Forbes.

(StarMo)