Naslovnica Život Novo istraživanje: Maska štiti i onog ko je nosi

Novo istraživanje: Maska štiti i onog ko je nosi

330
foto: arhiva - ilustracija

Zagreb/Washington — Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) jučer je objavio da nošenje maski štiti i osobu koja ih nosi, a ne samo osobe oko nje. To je korak dalje u odnosu na raniju tvrdnju da nošenje maski štiti osobe oko osobe koja nosi masku, piše New York Times.

“Eksperimentalni i epidemiološki podaci idu u prilog nošenja maski kako bi se smanjilo širenje virusa”, objavio je CDC u dokumentu u kojem se iznose naučni dokazi u prilog korištenju maski.

“Korist za pojedince raste kako raste nošenje maski u zajednici”, navodi se u dokumentu, prenosi Index.hr.

Radi se o svojevrsnom odmaku od ranijih formulacija koje je koristio CDC, koje su sugerirale da bi maske mogle spriječiti zaražene osobe da inficiraju ljude oko sebe.

“Višeslojne platnene maske blokiraju izbacivanje respiratornih čestica u okoliš, što uključuje i mikroorganizme koji se nalaze u tim česticama. Platnene maske ne blokiraju samo većinu velikih kapljica (20-30 mikrona, pri čemu je jedan mikron milioniti dio metra, op.a.), nego mogu blokirati i finije kapljice i čestice (poznatije kao aerosoli) koji su manji od 10 mikrona”, navodi CDC u novom dokumentu.

Centar je ponudio i ekonomski argument za korištenje maski, navodeći kako bi povećanje broja ljudi koji nose maske za 15% moglo spriječiti potrebu za lockdownom, te srezati gubitke povezane sa zatvaranjem ekonomije za oko 5% američkog BDP-a.

(StarMo)