Naslovnica Život Novo istraživanje: Ljeto pomaže protiv korone, ali…

Novo istraživanje: Ljeto pomaže protiv korone, ali…

114
foto: ilustracija

Zagreb — Toplo vrijeme i tropske klime zaista mogu smanjiti širenje koronavirusa, pokazuje nova studija.

Studija, koju su provodili naučnici s Heidelberg instituta za globalno zdravlje u Njemačkoj i Kineske akademije za zdravstvene studije u Pekingu, otkrila je da mjesta s toplim temperaturama i dugim satima sunčeve svjetlosti, poput zemalja blizu ekvatora i onih koje imaju dugo i toplo ljeto, imaju nižu stopu slučajeva covida-19 u poređenju sa zemljama udaljenijim od ekvatora i onima s hladnijom klimom, piše Live Science.

Do tih su spoznaja naučnici došli i nakon što su u obzir uzeli mjere za sprječavanje širenja koronavirusa koje pojedine zemlje provode.

Ipak, autori studije naglašavaju da njihovi rezultati ne znače da će ljeto eliminirati covid-19, ali može pomoći u borbi protiv virusa.

“Umjesto toga, više temperature i intenzivnije UV zračenje ljeti vjerovatno će pomoći mjerama javnog zdravstva za suzbijanje koronavirusa”, napisali su autori rada objavljenog 27. aprila u magazinu Scientific Reports, prenosi N1 Hrvatska.

Ubrzo nakon što je počela pandemija covida-19 spekuliralo se da ljetne temperature mogu donijeti olakšanje jer mnogi respiratorni virusi, uključujući viruse gripe, pokazuju sezonski obrazac, vrhunac dosežu zimi i padaju ljeti.

“Naši rezultati su u skladu s hipotezom da toplina i sunčeva svjetlost smanjuju širenje SARS-CoV-2”, rekli su autori.

Rezultati studije također znače da “prijetnja ponovnog oživljavanja epidemije može porasti tokom zime, kao što se vidjelo u mnogim zemljama sjeverne hemisfere u decembru 2020. i januaru 2021.”

(StarMo)