Naslovnica Život Novo Goražde: Amerikanci im donirali čamac

Novo Goražde: Amerikanci im donirali čamac

686
donirani čamac

Novo Goražde — U općini Novo Goražde (RS) danas je izvršena primopredaja čamca za Dobrovoljno vatrogasno društvo (DVD) u toj općini. Čamac je donirala Ambasada SAD u BiH, putem tima za podršku civilno-vojnoj saradnji.

Istaknuto je da se saradnja civilnih i vojnih struktura 2010. godine, kada je ovo područje zadesila velika poplava, pokazala jako efikasnom ali i otkrila slabosti malih lokalnih zajednica, a to je nedovoljna opremljenost struktura zaštite i spašavanja.

Donacija američke ambasade korak je ka boljoj tehničkoj osposobljenosti Dobrovoljnog vatrogasnog društva u Novom Goraždu.

“Želja nam je uvijek pomoći lokalnim zajednicama, posebno u oblastima reagiranja na prirodne nepogode. U tom kontekstu vidim i ovu donaciju koja je ne samo znak zajedničke saradnje s ovom lokalnom zajednicom, već i sredstvo spašavanja života u njoj” – kazao je vođa tima za podršku civilno-vojnoj saradnji pri Ambasadi SAD u BiH Jackob Jerschina.

Podsjetio je da je putem ureda vojnog atašea Američka ambasada u BiH nedavno pomogla u rekonstrukciji područne škole u Novom Goraždu.

“To su samo neki od projekata na širem području BiH koje planiramo nastaviti, naročito u saradnji s našim partnerima a to je Odjel za civilno-vojnu saradnju Oružnih snaga (OS) BiH” – kazao je Jerschina.

(StarMo)