Naslovnica Region Novinar o prijetnjama ruskih diplomata u Zagrebu: Ponašali se “kao kriminalna organizacija”

Novinar o prijetnjama ruskih diplomata u Zagrebu: Ponašali se “kao kriminalna organizacija”

229
Hassan Haidar Diab

Zagreb — Novinar hrvatskog Večernjeg lista Hassan Haidar Diab, koji je zbog teksta o čečenskom vođi Ramzanu Kadirovu dobio prijetnje ruskih diplomata, zbog kojih je pod policijskom zaštitom, kazao je za N1 da su “prijetnje stigle iz Ambasade Rusije i to od “sada već bivših diplomata”.

– Ostao sam zaprepašten, šokiran na koji način komuniciraju diplomati. Mislio sam da su oni viši nivo, no oni su se tada ponašali kao kriminalna organizacija, mafijaško udruženje koje te prijetnjama pokušava spriječiti, rekao je Haidar Diab.

Svojevremeno je pisao da je ruska uloga u ratu u Siriji bila pozitivna. Tada su ga, kaže, “svi proglasili rusofilom”.

“Ne može se usporediti ono što se dogodilo u Siriji s ovime u Ukrajini. Ja sam objektivan novinar, bit ću uvijek, bez obzira na posljedice. Ako sam pozitivno pisao o njima u Siriji, o njima u Ukrajini ne mogu… Njihova uloga, vojna operacija, agresija, kako god to zvali, oni su napali tuđu zemlju, ruše gradove, ubijaju žene i djecu… Što da pišem o tome? Kakav bi to bio čovjek koji vidi sve zastrašujuće slike, da pišem pozitivno o ruskoj ulozi? Možda su navikli da uvijek pišem pozitivno o njima, a sad sam odjednom od rusofila promijenio dres i postao sam natofil. Što je poanta, oni su rekli da će ratovati kao u Siriji, ja znam kako ratuju Čečeni. Znam što je Kadirov radio u Siriji i kako oni ratuju. To ih je valjda pogodilo jer sam iznio neke stvari. Čečeni – to znači sravnati gradove sa zemljom i to se dogodilo”, rekao je novinar Večernjeg.

(StarMo)