Naslovnica Region Novi zemljotres kod Petrinje

Novi zemljotres kod Petrinje

348
foto: Civilna zaštita RH - ilustracija

Mostar — Novi potres jačine 4,3 po Richteru sa epicentrom u Glinskoj poljani nedaleko Petrinje, pogodio je u 10.58 minuta središnju Hrvatsku, potvrdio je Euromediteranski seizmološki centar (EMSC).

Prema Seizmološkoj službi Republike Hrvatske, potres je bio “prilično jak”, magnitude po Richteru iznosila je 4,1, a intenzitet u epicentru V stepeni EMS skale. Još jedan potres pogodio je isto područje dvadesetak minuta kasnije, ovoga puta jačine 2,1 po Richteru, potvrdio je EMSC. Prvi potres imao je epicentar na dubini od 10 km, a drugi na dubini od 6 km, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Mediji navode kako su nova oštećenja zabilježena na već oštećenim kućama u Petrinji, gdje se urušio i dio kuće u centru grada. Nije bilo žrtava, jer je taj dio Petrinje zbog teških oštećenja brojnih zgrada zatvoren za promet pješaka i vozila.

Gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović potvrdio je za portal dnevnik.hr da u gradu nema veće štete, ali su se urušili “ostaci ostataka” zgrada oštećenih u potresu u decembru. Dodao je da je u koordinaciji s vatrogascima.

Cjeloviti izvještaji sa potresom pogođenog područja Sisačko-moslavačke županije tek se očekuju.


Potres se osjetio i u Hrvatskom saboru, ali sjednica nije prekinuta. Također, podrhtavanje tla osjetilo je i u Bosni i Hercegovini i Sloveniji.

Razoran potres jačine 6,4 po Richteru pogodio je 29. decembra 2020. godine centralnu Hrvatsku. Epicentar mu je bio u selu Strašnik nedaleko od Petrinje u Sisačko-moslavačkoj županiji. U prvih 14 dana nakon potresa zabilježeno je još 750 slabijih potresa i podrhtavanja tla. Tlo se sada malo smirilo, ali se slabiji potresi i podrhtavanja tla bilježe svakodnevno, a očekuje se da će potrajati i do godinu dana nakon glavnog udara. U potresu je poginulo 7 osoba.

Potresi ove jačine ne mogu ozbiljnije oštetiti neoštećene zgrade, ali mogu nanijeti nova oštećenja objektima već oštećenim u razornim potresima u Sisačko-moslavačkoj županiji 29. decembra i u Zagrebu 22. marta prošle godine. Međutim, tako dugo dok traju potresi i podrhtavanje tla, odnosno tako dugo dok se zemlja ne smiri, nije moguće za početi sa ozbiljnijom obnovom oštećenih i izgradnjom novih kuća u Sisačko-moslavačkoj županiji.

(StarMo)