Naslovnica Život Novi Zeland opet u filmskom kadru

Novi Zeland opet u filmskom kadru

411

Auckland — Novi Zeland, koji je već dobro zaradio filmovima o Hobbitima, ponovo će biti filmski set, ovaj put za televizijsku seriju, potvrdio je Studio Amazon naznačivši da bi to mogao biti dosad najskuplji projekat iz ekranizacije sage o “Gospodaru prstenova”.

Amazon je prije dvije godine otkupio prava za snimanje tv serije prema književnom klasiku J. R. R. Tolkiena.

Tri filma iz sage o Gospodaru prstenova koje je početkom 2000-ih snimio na Novom Zelandu reditelj Peter Jackson zaradila su gotovo 3 milijarde dolara i okitila se brojnim Oskarima.

“Kada smo tražili lokaciju koja bi mogla oživjeti ljepotu Drugog doba Međuzemlja, znali samo da moramo pronaći nešto veličanstveno, s netaknutim obalama, šumama i planinama, a da su nam istovremeno zagarantovani prvorazedni filmski setovi i studiji te visoko kvalificirani i iskusni filmski radnici”, kazali su producenti J.D. Payne i Patrick McKay, prenosi federalna.ba, pozivajući se na Hinu.

Produkcija će početi u Aucklandu, najvećem gradu Novog Zelanda idućih mjeseci, kazali su.

“To je fantastična vijest za filmski sektor Novog Zelanda i našu ekonomiju”, rekao je novozelandski ministar za ekonomski razvoj Phil Twyford.

Filmovi o Hobbitima snimljeni na Novom Zelandu doprinijeli su turističkoj atraktivnosti i od tada je državu posjetilo više miliona ljudi.

Novi Zeland je Međuzemlje ugradio u svoj kulturni identitet pa golemi modeli zmajeva i čarobnjaka dočekuju turiste već na aerodromu u Wellingtonu.

(StarMo)