Naslovnica Izdvojeno Novi Zeland opet “pobijedio virus”

Novi Zeland opet “pobijedio virus”

172
premijerka Novog Zelanda, Jacinda Ardern; foto: arhiva - ilustracija

Auckland — Novozelandska premijerka Jacinda Ardern najavila je u ponedjeljak ukidanje mjera uvedenih u Aucklandu radi suzbijanja drugog talasa epidemije koronavirusa, ustvrdivši da je njena zemlja “ponovo pobijedila virus”.

Novi Zeland je u maju potpuno zaustavio prvi talas koronavirusa zahvaljujući strogim mjerama, a ta zemlja zabilježila je niz od 102 dana bez novozaraženih osoba.

Međutim, novo žarište epidemije otkriveno je u augustu u najvećem gradu Novog Zelanda, što je vlasti prisililo da za milion i po stanovnika Aucklanda ponovno odrede stroge mjere potpunog zatvaranja koje su trajale tri sedmice, sve do početka septembra, prenose hrvatski mediji.

Nakon toga u tom gradu na sjeveru zemlje 12 dana nije zabilježen nijedan novi slučaj zaraze koronavirusom, te je premijerka Ardern potvrdila da je epidemija sada pod kontrolom, pozdravivši stanovnike koji su morali izdržati novi lockdown.

“Stanovnici Aucklanda i svi Novozelanđani držali su se plana koji je dosad uspio dva puta. I ponovo su pobijedili virus”, rekla je premijerka.

Uspjeh je za nju došao u pravom trenutku, s obzirom na to da se 17. oktobra održavaju parlamentarni izbori. Velika je vjerovatnoća da će Ardern nakon izbora ostati na čelu vlade.

Premijerka je dodala da će od srijede u Aucklandu vrijediti najniži nivo borbe protiv pandemije, koja vrijedi za ostatak zemlje.

To znači da više neće biti nikakvih ograničenja javnog okupljanja.

Ipak, Ardern je upozorila da ne treba “spavati na lovorikama”.

(StarMo)