Naslovnica Izdvojeno Novi zajednički projekat: Predstava o identitetima

Novi zajednički projekat: Predstava o identitetima

506

Mostar — Početak rada na novoj koprodukcijskoj predstavi “U ime identiteta” Narodnog pozorišta Mostar, Studija za izvedbene umjetnosti i Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru, službeno je najavljen u četvrtak na konferenciji za medije.

Predstava se radi po motivima zbirke eseja libanskog pisca Amina Maaloufa, a režirat će je Tanja Miletić Oručević kojoj je ovo već četvrta predstava koju radi u HNK Mostar, saopšteno je iz Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru.

Tanja Miletić Oručević istakla je netipičnost ove predstave, pojasnivši da je u pitanju saradnja nezavisnog sektora i institucionalne kulture, što je u ovom slučaju može donijeti blagodati i osavremeniti pristup pozorišnoj predstavi koja, kako je rekla, nije samo umjetnički čin nego utječe i na društvenu zajednicu.

Podsjetila je da je Studio za izvedbene umjetnosti nevladina organizacija koja se bavi izvedbenim umjetnostima, a glavni donator projekta je Međunarodna organizacija za migracije (IOM) od koje je i potekla prva ideja da se pozorište bavi ovim tekstom.

“Donatorima je bitno da predstava, a time i tematika, dopre do što više ljudi, tako da će se ona igrati širom BiH, u malim i raznolikim sredinama, jer želimo doći do raznovrsnog tipa publike i učiniti da razmišljaju o identitetu”, kazala je rediteljica, dodavši kako će premijera predstave biti u decembru.

Dramaturg predstave Dragan Komadina govorio je o autoru eseja Aminu Maaloufu, Libancu i kršćanskom Arapinu koji je većinu tekstova napisao na francuskom jeziku.

“Ne radimo dramatizaciju Maaloufa, već nam njegov tekst služi kao materijal. On sam ima spoj identiteta te kroz cijelo stvaralaštvo uvijek promovira pokušaj razumijevanja mosta između okcidenta i orijenta”, kazao je Komadina.

Čelni ljudi dvije mostarske teatarske kuće Ivan Vukoja i Almir Mujkanović iskazali su zadovoljstvo još jednom koprodukcijskom predstavom što smatraju veoma korisnim i primjerom kakav mogu i trebaju slijediti i druge ustanove u BiH.

“Tekst je itekako aktuelan jer identiteti su ključni pojam vremena u kojem živimo i sve politike su prožete temom identiteta. Itekako je primjeren vremenu i prostoru, i siguran sam da će ovaj kreativni tim napraviti izvrsnu predstavu”, kazao je Vukoja.

Dodao je kako je ovo već druga koprodukcija u ovoj teatarskoj sezoni s Narodnim pozorištem.

Direktor Narodnog pozorišta Mostar Almir Mujkanović kazao je kako očekuje od predstave da osvijetli i osvijesti nedovoljno poznavanje teme identiteta i koliko je to nepoznavanje opasno.

“Ono što smo mi kao pojedinci spremni žustro braniti, u nekom drugom vremenu i prostoru su marginalni pojmovi, negdje drugo nemaju nikakvu težinu. Vjerujem da će priča biti jako zanimljiva i intrigantna”, kazao je Mujkanović.

Dvije glumice u predstavi Jelena Kordić Kuret i Ajla Hamzić složile su se da je jako uzbudljivo raditi koprodukcije te da će se ovakvim autorskim projektom doprijeti do ljudi.

“Po mom iskustvu, autorske predstave su intimne i iskrene, i publika se s takvim predstavama može lako poistovjetiti”, kazala je glumica Jelena Kordić Kuret.

U predstavi igraju Ajla Hamzić, Amela Kreso i Fatima Kazazić Obad iz Narodnog pozorišta Mostar; Jelena Kordić Kuret, Ivan Skoko i Ivo Krešić iz Hrvatskog narodnog kazališta Mostar te gostujući glumci Dražen Pavlović i Nedim Malkočević.

Pokrovitelj projekta je Međunarodna organizacija za migracije (IOM).

(StarMo)