Naslovnica Mostar Novi virus: Epidemiološka situacija u HNK je “pod kontrolom”

Novi virus: Epidemiološka situacija u HNK je “pod kontrolom”

697

Mostar — Epidemiološka situacija u Hercegovačko-neretvanskom kantonu je pod kontrolom, rečeno je nakon današnjeg sastanka u vezi sa novim Corona virusom u Ministarstvu zdravstva HNK-a.

Dr. sc. Goran Opsenica, ministar zdravstva, rada i socijalne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona održao je danas radni sastanak s prim. dr. Nerminom Avdićem, direktorom Zavoda za javno zdravstvo HNK u vezi sa epidemiološkom situacijom u HNK s posebnim osvrtom na Corona virus, saopšteno je iz Vlade HNK-a.

Sastanku je prisustvovala i Branka Bošković, pomoćnica ministra za zdravstvo.

Direktor Avdić upoznao je ministra Opsenicu o trenutnoj situaciji na terenu kao i o preduzetim aktivnostima vezanim za sprječavanje širenja Corona virusa. Podsjetio je na to kako je Zavod dio, na nivou Federacije BiH, osnovanog koordinacijskog tijela, čiji je zadatak pratiti situaciju, koordinisati aktivnosti svih relevantnih institucija u cilju pravovremenog informisanja i reagovanja u slučajevima bilo kakve sumnje na pojavu Corona virusa.

Naglasio je i to kako su u stalnom kontaktu s Federalnim zavodom za javno zdravstvo te postupaju u skladu sa uputama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Učesnici razgovora zaključili su kako je potrebno da Zavod svim javnim ustanovama uputi prijedlog mjera za sprječavanje širenja zaraze kao i uputstvo za postupanje u slučaju moguće zaraze Corona virusom. Kao mjere za sprječavanje širenja virusa primjenjivat će se preporuke Svjetske zdravstvene organizacije i Međunarodni zdravstveni standardi (IHR standardi).

Takođe, Zavod će pratiti situaciju na terenu o čemu će pravovremeno informisati resorno Ministarstvo, nadležne institucije i javnost.

“Inače, epidemiološka situacija u Hercegovačko-neretvanskom kantonu je pod kontrolom i svakodnevno se ažuriraju informacije dobivene od nadležnih institucija kao i podaci prikupljeni na terenu”, stoji u saopštenju iz Vlade HNK-a.

(StarMo)