Naslovnica Život Novi video obaranja aviona iznad Irana

Novi video obaranja aviona iznad Irana

530

New York — Objavljen je novi snimak momenta kada dvije rakete pogađaju ukrajinski putnički avion iznad iranske prijestolnice, ubivši 176 ljudi u avionu.

The New York Times je objavio snimak sa sigurnosnih kamera, navodeći da je provjerio njegovu vjerodostojnost. Na njemu se vidi kako su u razmaku od 30 sekundi ispaljene dvije rakete.

Avion se može vidjeti kako leti još nekoliko minuta nakon toga, zapaljen, pokušavajući se vratiti na teheranski aerodrom, navodi NYT. Nekoliko minuta kasnije je eksplodirao i srušio se.

Teheran je danima negirao izvještaje da je Boeing 737-800 srušen. Raniji video objavljen u petak također pokazuje kako je avion pogođen raketom.

Video, koji su prvo objavili New York Times i CNN, podudara se s izjavama kanadskih, američkih i britanskih zvaničnika koji su rekli da obavještajni podaci upućuju na to da su iranske rakete srušile avion.

U subotu je komandant Revolucionarne garde Amir Ali Hajizadeh priznao da je operater rakete greškom zamijenio avion za krstareće rakete.

 

(StraMo)