Naslovnica Život Novi uspjesi Baleta Mostar Arabesque

Novi uspjesi Baleta Mostar Arabesque

619

Mostar — Balet Mostar Arabesque (BMA) osvojio je četiri pehara, 62 medalje i 69 diploma na kvalifikacijama za zemlje Balkana za finale Dance World Cup (DWC) 2020., održanim u subotu u Zenici.

BMA se predstavio sa šest grupnih koreografija od kojih su sve osvojile nagrade, sedam solo koreografija te jednom duo koreografijom, saopštili su u utorak iz BMA-a.

Plasman za odlazak na finalno takmičenje u Rimu osvojile su grupne koreografije Viennese candy i Presure, zatim Barbara Mandlbaum, Veronika Galić, Klara Ozvatić, Eva Schafer i Lana Kožul u solo koreografiji te Iva Stanić i Lana Kožul u duo koreografiji.

Umjetnička direktorica Balet Mostar Arabesquea Arleta Ćehić kazala je kako je ljestvica svih dosadašnjih uspjeha opet podignuta, pored maksimalno izraženih otežavajućih okolnosti u više segmenata.

“Ipak, sve i da nećemo, moramo biti zadovoljni postignutim rezultatom koji ne pokazuje samo kvantitet, već i očigledan kvalitet koji već 14 godina egzistira u Mostaru. Moj cilj od samog početka bio je popularizirati balet i približiti ga običnom čovjeku. Mislim da ovaj domen umjetnosti treba više ponaroditi, kako bi balet još više došao do izražaja i opstao u ovom modernom, ubrzanom i nažalost često površnom vremenu”, istakla je Ćehić.

Inače, finale DWC-a održat će se u Rimu krajem juna i početkom jula ove godine, a na takmičenju u Zenici svoje mjesto u finalu tražile su Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Makedonija i Albanija, saopšteno je iz BMA-a.

(StarMo)