Naslovnica Život Novi trag o porijeklu koronavirusa

Novi trag o porijeklu koronavirusa

172

Pariz — Naučnici su pronašli još jedan trag o porijeklu virusa koji uzrokuje covid-19, jer je kod slijepih miševa nastanjenih u pećinama Laosa otkriven sličan patogen za koji stručnjaci smatraju da bi mogao da direktno zarazi ljude.

Istraživači sa Instituta “Pasteur” u Francuskoj i Nacionalnog Univerziteta u Laosu saopštili su da njihova istraživanja pokazuju da virusi bliski izazivaču covida-19 postoje u prirodi među vrstama slijepih miševa u pećinama krečnjaka na sjeveru Laosa, koji se graniči sa Kinom.

Od virusa koji su identifikovani među više stotina slijepih miševa testiranih u provinciji Vientijan kod tri su pronađene sličnosti sa virusom korona, posebno u mehanizmu za vezivanje sa ljudskim ćelijama.

“Zamisao je da se pokuša identifikacija porijekla pandemije”, rekao je šef laboratorije u Institutu “Pasteur” Mark Eloit agenciji France Presse.

Eloit je istakao da i dalje postoje ključne razlike između pronađenih i virusa SARS-CoV-2.

Međutim, on smatra da rezultati istraživanja predstavljaju veliki korak naprijed ka otkrivanju porijekla pandemije i da potvrđuju teoriju da je virus korona, koji se proširio svijetom, možda nastao kod slijepih miševa.

Autori istraživanja upozorili su i da njihovi rezultati sugerišu i da sve ukazuje na to da novi virusi imaju potencijal da pređu na ljude, kao i početni sojevi korone, prenose federalna.ba i Beta.

(StarMo)