Naslovnica Izdvojeno Novi soj korona virusa: Još nema dokaza da je smrtonosniji…

Novi soj korona virusa: Još nema dokaza da je smrtonosniji…

498
foto arhiva

Sarajevo — Novi soj koronavirusa, koji se pojavio u Velikoj Britaniji, brzo se širi, znatno brže od postojećeg soja koji imamo mi ovdje u Bosni i Hercegovini – upozorio je infektolog iz Opće bolnice Ednan Drljević.

– Još nema dokaza da je smrtonosniji, a to je najvažnije u cijeloj priči. S obzirom na veliku brzinu širenja novog soja virusa, potrebno je pojačati restriktivne mjere prema svim osobama koje ulaze u državu, posebno prema putnicima iz Velike Britanije i zemalja u kojima se pojavio novi soj koronavirusa, kako bismo se odbranili od eventualnih posljedica i kako bismo što duže izdržali, sve do vakcinacije – pojasnio je Drljević.

Prema svim dosadašnjim saznanjima, dodao je Drljević, imunitet nakon vakcinacije protiv virusa COVID-19 štiti i od novog soja mutiranog virusa.

Zbog toga je što brža vakcinacija stanovništva u BiH najbolje sredstvo u borbi protiv novog mutiranog virusa. Za sada kod nas još nema oboljelih od novog soja koronavirusa, ali se može očekivati da će se pojaviti brzo, pogotovo za Novu godinu. Zbog toga se treba pridržavati osnovnih epidemioloških mjera te izbjegavati putovanja u rizične zemlje kao što je Velika Britanija – istakao je Drljević.

Na novi soj virusa upozorio je i direktor Svjetske zdravstvene organizacije u Evropi Hans Kluge koji je kazao da je novi soj koronavirusa zabilježen u osam država, piše Dnevni avaz.

(StarMo)