Naslovnica Izdvojeno “Novi rekord slučajeva zaraze korona virusom”

“Novi rekord slučajeva zaraze korona virusom”

216
foto arhiva

Ženeva — Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je u petak da je u svijetu zabilježen novi rekord od 350.000 slučajeva zaraze korona virusom.

Novih 350.766 slučajeva zaraze prelazi rekordan broj zabilježen ranije ove sedmice za gotovo 12.000, navela je WHO. Tu je uključeno i više od 109.000 sučajeva zaraze samo u Evropi, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Šef Svjetske zdravstvene organizacije za vanredne situacije Michael Ryan rekao je na brifingu za novinare da COVID-19 nastavlja da se širi u svijetu i da “nema novih odgovora”.

On je rekao da iako WHO hoće da zemlje izbjegnu teške mjere izolacije koje su razorile privrede, vlade moraju osigurati zaštitu najosjetljivijih dijelova stanovništva i brojne mjere trebaju biti preduzete.

“Većina ljudi u svijetu i dalje je podložna ovoj bolesti”, upozorio je Ryan i dodao da se zemlje trebaju usmjeriti ne samo na restriktivne mjere nego takođe na jačanje sistema nadzora, testiranja, trasiranja konatakata i osiguranja da se stanovništvo angažuje.

Sa daljnjim porastom broja zaraženih širom Evrope i drugdje Ryan je priznao da bi možda restriktivne mjere bile potrebne u jednom trenutku.

Britanski naučnici prijavili su ove sedmice da se broj slučajeva oboljevanja od COVID-19 duplira svakih nekoliko sedmica, bolnice u Francuskoj su blizu popunjenosti kapaciteta kreveta u intenzivnoj njezi, Njemačka će možda uvesti nove restriktivne mjere, a Španija je proglasila vanredno stanje u regionu Madrida zbog velikog skoka slučajeva zaraze.

Ryan je rekao da je možda neizbježno zatvaranje na mjestima gdje je bolest ponovo izmakla kontroli, ali da se ne treba prihvatiti da se to automatski mora uvesti u svakoj zemlji gdje počne rasti broj zaraženih.

(StarMo)