Naslovnica Politika Novi referendum o nezavisnosti Škotske

Novi referendum o nezavisnosti Škotske

285

Edinburgh — Škotska premijerka Nicola Sturgeon izjavila je da se nada da će sljedeće godine organizovati novi referendum o nezavisnosti od Velike Britanije, dok Vlada u Londonu odbija da podrži novo izjašnjavanje Škota o secesiji.

Sturgeon je rekla da će u kampanji za parlamentarne izbore u Škotskoj u maju 2021. godine tražiti mandat za održavanje referenduma o nezavisnosti “u početnom periodu novog parlamenta” koji se bira za period do 2025. godine.

Na online konferenciji njene Škotske nacionalne partije, Sturgeon je kazala da Škotska ima pravo da izabere nezavisnost “ako većina njenih građana to želi”.

“To neotuđivo pravo na samoopredjeljenje ne može i neće biti podložno vetu iz Westminstera”, navela je Sturgeon, aludirajući na britansku vladu, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Građani Škotske su na referendumu u septembru 2014. godine glasali protiv nezavisnosti. Za ostanak u Velikoj Britaniji glasalo je 55 posto građana, a za odvajanje 45 posto.

Za novi obavezujući referendum potrebno je odobrenje britanske Vlade, čiji premijer Boris Johnson insistira da će reći “ne”.

“Narod Škotske je glasao o tome i odlučili su da ostanu dio Velike Britanije”, rekao je Johnsonov portparol Jamie Davies.

Za razliku od Londona, Sturgeon navodi da je izlazak Velike Britanije iz EU, za koji su se Britanci opredijelili na referendumu u junu 2016. godine, promijenio situaciju pošto izvlači Škotsku iz Unije protivno njenoj volji.

Na referendumu o Brexitu ubjedljiva većina Škota glasala je za ostanak u EU.

Najnovije ankete pokazuju da većina Škota sada podržava nezavisnost zbog Brexita i pandemije korona virusa, prenosi AP.

(StarMo)