Naslovnica Život “Novi put”: Novi projekat s ciljem sprječavanja trgovine djecom

“Novi put”: Novi projekat s ciljem sprječavanja trgovine djecom

113
Novi put - Mostar

Mostar — Udruženje “Novi put”, u suradnji sa članicama Mreže bosanskohercegovačkih nevladinih organizacija za borbu protiv trgovine ljudima RING, realizira projekat podizanja svijesti o trgovini djecom u Bosni i Hercegovini pod sloganom “STOP trgovini djecom”.

Cilj kampanje je podizanje javne svijesti o rizicima i svim pojavnim oblicima trgovine djecom među djecom i mladima, njihovim porodicama, starateljima, domovima za djecu bez roditeljskog staranja, nadležnim institucijama, kao i sprječavanje i umanjenje rizika od postajanja žrtvom trgovine djecom u BiH, kroz umrežavanje nevladinog i vladinog sektora i povećanje informiranosti opće javnosti.

Kampanja se provodi uz podršku zajedničkog projekta Europske unije i Vijeća Europe “Prevencija i borba protiv trgovine ljudima u Bosni i Hercegovini”.

Procjenjuje se da je trenutno u svijetu 1,2 milijuna djece žrtava trgovine ljudima, koja se iskorištavaju protiv svoje volje. Bosna i Hercegovina je zemlja porijekla, tranzita i odredišta za trgovinu ljudima djecom.

Covid-19 je povećao siromaštvo te smanjio pristup zdravstvenoj zaštiti i obrazovanju. 2020. godine je identificirano 70 potencijalnih žrtava trgovine ljudima, od čega je 35 žrtava bilo maloljetno.

Kampanja će se provoditi tokom juna 2021. godine u ciljanim regijama povećanog rizika za trgovinu djecom na širem području BiH, odnosno u Kantonu Sarajevo, Hercegovačko-neretvanskom, Zapadno-hercegovačkom, Zeničko-dobojskom i Tuzlanskom kantonu, te regijama Banjaluke, Modriče, Bijeljine i Trebinja, u partnerstvu s organizacijama članicama Mreže “RING” i u saradnji sa institucijama nadležnim za sprječavanje trgovine ljudima.

Kampanja će se provoditi kroz javne događaje i online kampanju, a počinje 10. juna uličnom akcijom u Banja Luci – javili su iz Udruženja “Novi put”.

 

(StarMo)