Naslovnica Mostar “Novi put” najavio uličnu akciju u borbi protiv trgovine ljudima

“Novi put” najavio uličnu akciju u borbi protiv trgovine ljudima

180

Mostar — Povodom obilježavanja Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima, Udruženje “Novi put” iz Mostara će u ponedjeljak 18.10.2021. realizirati ulične kampanje podizanja svijesti na području HNK/Ž i ŽZH, “s ciljem podizanja svijesti kategorija ranjivih na trgovinu ljudima i šire javnosti o ovom problemu”.

Ova kampanja se organizuje u okviru projekta „Sprečavanje rodno zasnovanog nasilja na području HNK/Ž i ŽZH“, kojeg finansira ambasada Sjedinjenih Američkih Država.

Tokom realizacije kampanje članice udruženja „Novi put“ će dijeliti materijale i informacije o preovladavajućim oblicima trgovine ljudima u BiH, metodama vrbovanja te načinima zaštite od svih oblika iskorištavanja u lancu trgovine ljudima.

Trgovina ljudima znači prodaju ljudskih bića u svrhu seksualnog iskorištavanja (prisilna prostitucija, izrada pornografskog materijala, prinudno sklapanje brakova), radne eksploatacije na gradilištima, poljoprivrednim dobrima i domaćinstvima, prisilnog prosjačenja, nelegalnog usvajanja, prisilnog oduzimanja organa.

Bosna i Hercegovina je identifikovana kao polazna, odredišna i tranzitna zemlja za djecu, žene i muškarce koji su predmet trgovine ljudima u zemlji i inostranstvu.

Nakon što se 3 godine zaredom nalazila na nivou 2 nadzorne liste Ministarstva vanjskih poslova SAD, BiH je u julu 2021. godine unaprijeđena na nivo 2 zahvaljujući povećanju nastojanja na polju borbe protiv trgovine ljudima u poređenju s prethodnim izvještajnim periodom.

Tokom 2020. godine vlasti BiH su identifikovale 80 potencijalnih žrtava trgovine ljudima, što je više u odnosu na 2019. godinu, u kojoj su vlasti identifikovale 61 potencijalnu žrtvu. Od ukupnog broja identifikovanih žrtava 2020. godine, njih 45 su bila djeca. Žrtve su bile podvrgnute seksualnom iskorištavanju, prisilnom prosjačenju, a neki od njih i višestrukim oblicima iskorištavanja.

Borba protiv trgovine ljudima nije isključivo odgovornost samo vlasti BiH, nego i svakog pojednica. Svaki savjestan i odgovoran građanin može da doprinese sprječavanju ovog problema tako što neće biti pasivni posmatrač situacija koje ukazuju na trgovinu ljudima – javili su iz NVO Novi put Mostar.