Naslovnica Mostar Novi protest pred deponijom Uborak

Novi protest pred deponijom Uborak

385

Mostar — Nekoliko desetina građana prigradskih naselja Bijelo Polje i Vrapčići, u organizaciji Udruženja “Jer nas se tiče”, okupili su se u ponedjeljak uveče pred ulazom u Javno preduzeće “Deponija”, u još jednom protestu kojim traže zatvaranje i sanaciju tog odlagališta otpada na lokalitetu Uborak, sjeverno od Mostara.

Riječ je o mještanima koji žive uz tu deponiju, koji su je u junu blokirali, usljed čega skoro 11 dana nije odvožen otpad sa mostarskih ulica, te je grad bukvalno bio zatrpan smećem.

Građani su se još jednom pred deponijom Uborak okupili dan uoči sjednice Predstavničkog doma Parlamenta entiteta Federacija BiH, na kojoj bi jedna od tačaka dnevnog reda trebala biti i informacija o stanju deponije Uborak, na zahtjev Kluba opozicionih zastupnika Demokratske fronte i Građanskog saveza.

Jedan od predstavnika građana, Nijaz Hodžić podsjetio je da Federalno ministarstvo okoliša i turizma ovih dana nije izdalo produženje okolinske dozvole Javnom preduzeću Deponija. “Mi sad očekujemo rješenje u smislu da deponija bude zatvorena”, izjavio je Hodžić. Građani su prilikom prve blokade deponije u junu ustvrdili da na Uborku nije odlagan samo predviđeni kruti, nego i animalni, te medicinski otpad.

Hodžić je ustvrdio da bi 4. decembra najkasnije trebala doći federalna inspekcija i zapečatiti deponiju, jer 3. decembra ističe aktuelna upotrebna dozvola deponiji, prenio je Radio Slobodna Evropa.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)