Naslovnica Život Novi projekt “Ružičnjaka” za djecu sa poteškoćama u razvoju

Novi projekt “Ružičnjaka” za djecu sa poteškoćama u razvoju

271

Mostar — Udruženje mladih „Ružičnjaka – Los Rosalesa“ Mostar započelo je implementaciju projekta pod nazivom „Servisi podrške za djecu sa teškoćama u razvoju i njihove roditelje kroz terapiju senzorne integracije/ rane intervencije i savjetodavnog kutka“.

Projekat finansira Vlada Kraljevine Norveške, a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u sklopu Stvaranja povoljnijeg okruženja za civilno društvo – EMBRACE, saopćeno je iz ovog udruženja.

U Bosni i Hercegovini ne postoji efikasno predškolsko obrazovanje za djecu sa poteškoćama u razvoju, posebno u ruralnim i udaljenim prostorima.

Vodeći se pravima djeteteta UN-a, Udruženje Ružičnjak ovim projektom “želi unaprijediti i poboljšati kvalitet života djece predškolskog uzrasta kroz pružanje servisa podrške djeci (terapija senzorne integracije, edukacijsko rehabilitacijska terapija, rana intervencija) i njihovim roditeljima (savjetodavni pedagoško – psihološki kutak), a to je i opšti cilj projekta”.

Projekat će biti implementiran na području Hercegovačko – neretvanskog kantona (HNK).

Kako se navodi u saopćenju, ciljna grupa projekta je 50 djece predškolskog uzrasta i djece uzrasta pred polazak u školu (posebno djeca iz ruralnih područja) sa vidljivim teškoćama ili rizikom od nastanka gdje roditelji nisu u mogućnosti pružiti odgovarajući fizički ili psihički podsticaj.

(StarMo)