Naslovnica Region Novi premijer: Crna Gora ne odstupa od NATO politika prema Rusiji

Novi premijer: Crna Gora ne odstupa od NATO politika prema Rusiji

181

Brisel — Premijer Crne Gore, Zdravko Krivokapić potvrdio je da njegova vlada neće odstupati od politike NATO-a kada su u pitanju odnosi sa Rusijom. On je novinarima tokom prve zvanične posjete Briselu objasnio da poboljšanje odnosa sa Rusijom, koji je on spomenuo u toku ekspozea, se vise tiče ekonomske pridrode i turizma.

“A ovaj dio koji dolazi u sukobu sa bilo kakvom politikom alijanse naravno da ćemo poštovati politiku Alijanse”, izjavio je Zdravko Krivokapić, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Crnogorski premijer je posjetio sjedište NATO-a gdje se sastao sa generalnim sekretarom Jensom Stoltenbergom.

Šef Sjevevroatlantskog saveza je naglasio da NATO ima dvostruki pristup prema Rusiji.

“Vjerujemo u dijalog, ali i u odvraćanje putem odbrane. Vjerujemo u to da je saradnja čvrsta, ali da istovremeno možemo da se uključimo u dijalog u težnji ka boljim odnosima sa Rusijom. Vidjeli smo da je Rusija pokušala da se upliće u demokratske procese u nekim zemljama”, izjavio je Stoltenberg istakavši kibernetske napade i vojnu silu prema susjedima. Stoga, smatra Stoltenberg, Rusija mora da poštuje međunarodni zakon i treba da poštuje teritorijalni integritet i suverenitet svih zemalja u Evropi.

Krivokapić je također izrazio žaljenje zbog paljenja zastave NATO-a u njegovoj državi.

“Žalim ako se bilo gdje u Crnoj Gori desilo paljenje bilo koje zastave posebno Alijanse”, izjavio je Krivokapić.

Osvrćući se na incident koji se tiče njegovog savjetnika, Krivokapić je podvukao da je on već izjavio da će se pridržavati sprazuma koji su potpisali koalicioni partneri.

“Mi se svi mijenjamo – dozvolite da se i taj čovjek promijeni i da svi zajednčki budemo partneri koji će se poštovati i cijeniti i koji će sarađivati”, rekao je Krivokapić.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)