Naslovnica Život Novi pravni udarac za Trumpa

Novi pravni udarac za Trumpa

99
Donald Trump

Washington — Ministarstvo finansija Sjedinjenih Država mora dostaviti poreske prijave bivšeg predsjednika Donalda Trumpa Odboru za načine i sredstva Predstavničkog doma Kongresa, odlučilo je Ministarstvo pravde.

Ministarstvo pravde je reklo da Odbor za načine i sredstva Predstavničkog doma koji je tražio šestogodišnje evidencije za koje neki vjeruju da bi mogli razotkriti sumnjivo računovodstvo, imao legitimne načine da ih pregleda.

“Pristup poreskim prijavama bivšeg predsjednika Trumpa je pitanje nacionalne sigurnosti,” rekla je predsjedavajuća Zastupničkog doma Nancy Pelosi, prenosi Radio Slobodna Evropa.

“Američki narod zaslužuje znati činjenice o njegovom zabrinjavajućem sukobu interesa i potkopavaju naše sigurnosti i demokratije kao predsjednik.”

Ova presuda je drugi pravni nazadak bivšeg američkog predsjednika u naporu da spriječi javno objavljivanje svojih poreskih prijava, uključujući podatke o imovini, prihodima i plaćanju poreza.

U februaru je Vrhovni sud odbio da blokira sudski zahtjev za Trumpovim poreskim prijavama tužioca iz New Yorka koji istražuje njegove poslovne i finansijske poslove.

U tom slučaju evidencija je zaštićena od toga da bude otkrivena javnosti.

Svi američki predsjednici od Richarda Nixona koji je na dužnost stupio 1969. godine objavili su svoje evidencije o porezima i imovini.

Međutim, prije nego što je izabran, Trump je odbijao da otkrije podatke o svojim prihodima tvrdeći da je njegova evidencija “pod revizijom” Poreske uprave, objavio je RSE.

(StarMo)