Naslovnica BiH Novi podaci o FBiH: Najviše zaraženih u HNK

Novi podaci o FBiH: Najviše zaraženih u HNK

559

Sarajevo — Davor Pehar, direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH na Konferenciji za novinare vlade Federacije BiH izjavio je da su potvrđena četiri nova slučaja zaraze koronavirusom u ovom entitetu.

“Broj testiranih u odnosu na posljednji izvještaj od 10 sati jutro je da su od 8 uzetih uzoraka, 4 osobe pozitivne na Covid 19, dvoje je iz Gruda, jedan iz Širokog Brijega i jedan iz Čitluka˝, rekao je Davor Pehar, direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

“Do danas je u Federaciji testirano 525 osoba, a koronavirus potvrđen je kod 66 pacijenata, Hercegovačko neretvanskog kantona 27, Zapadnohercegovačkog kantona 10, Kantona Sarajevo 9, Zeničko-dobojskog 8, Unsko-sanskog 6, Bosansko-podrinjskog 4, Posavskog 1, Srednjobosanskog 1, dok Tuzlanski kanton i Kanton 10 (sjedište u Livnu) nemaju pozitivnih slučajeva”, rekao je Pehar, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Načelnik Federalnog Štaba civilne zaštite (FŠCZ) Fahrudin Solak je izjavio da je donesena naredba koja se tiče određivanja prostora za karantin.

U njoj se naređuje Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH da hitno pripremi epidemiološki izvještaj i dostavi ga Federalnom ministarstvu zdravstva radi donošenja rješenja o stavljanju u karantin i određivanju prostora za karantin povodom najavljenog dolaska čarter leta iz Rima na Međunarodni aerodrom Sarajevo planiranog za 27. mart 2020. godine.

(StarMo)