Naslovnica Mostar Novi napad pasa lutalica – povrijeđena studentica

Novi napad pasa lutalica – povrijeđena studentica

457

Mostar — Napadi čopora pasa lutalica na prostoru kampusa Univerziteta Džemal Bijedić u Sjevernom logoru se nastavljaju gotovo iz dana u dan.

Najnoviji slučaj je zabilježen u ponedjeljak uveče, kada je napadnuta studentica, kojoj su psi lutalice nanijeli povrede u predjelu obje noge.

Da nije bilo brze reakcije članova Teniskog kluba Stari grad Mostar, pitanje je kako bi završio ovaj napad i da li bi sve ostalo samo na povredama na nogama.

Studentica je kasnije zbrinuta u nadležnoj medicinskoj ustanovi, o čemu postoji medicinska dokumentacija, kazali su nam dobro obaviješteni izvori.

Da je problem pasa lutalica u Sjevernom logoru postao itekako izražen, pa i alarmantan, svjedoči i izjava direktora Osnovne škole “Zalik”, Džemala Jukle, koji kaže da su škole i sve organizacije sa područja Sjevernog logora u dva navrata pisale gradskim vlastima, sa ciljem da se ovaj problem konačno riješi.

“U toj komunikaciji sa Gradom Mostarom, rečeno nam je da Grad takve slučajeve proslijedi nevladinoj organizaciji Animal Care Centar Mostar”, rekao nam je Juklo.

U teoriji, ovim problemom bi se trebala pozabaviti ova nevladina organizacija, na poticaj i prijavu Grada Mostara, ali je veliko pitanje da li se to u stvarnosti i događa.

Direktor Juklo kaže kako su škole i organizacije s područja Sjevernog logora kontaktirale navedenu organizaciju, ali da im je rečeno kako je njihova obaveza vakcinacija i pregled pasa, te da oni navodno nemaju gdje ih smjestiti, tvrdi Juklo.

U svakom slučaju, javnost Grada Mostara očekuje odgovore od svih nadležnih u Mostaru, jer je očigledno da se problem pasa lutalica ponavlja i čak eskalira, te da su mnogi spremni problem minimizirati ili potpuno negirati. Za razliku od birokratije i administracije, građani Mostara nemaju vremena za prepucavanja i prebacivanja odgovornosti i traže da se ovaj problem najhitnije riješi.

Treba li se dogoditi tragičan slučaj, pa da se mnogima u Mostaru otvore oči?

Psi svakako moraju dobiti odgovarajući tretman i biti zbrinuti, ali to treba biti urađeno što prije, kako se napadi ne bi ponavljali ili kako bi bili svedeni na najmanju moguću mjeru.

Poenta ove priče nije u “ubijanju pasa”, već u odgovornoj akciji pravne države i nadležnih tijela kako bi se ovaj problem konačno riješio.

(StarMo)