Naslovnica BiH Novi komandant NATO štaba stigao u Sarajevo

Novi komandant NATO štaba stigao u Sarajevo

277
Nelson i Folkestad

Sarajevo — Primopredaja dužnosti komandanta NATO štaba Sarajevo između dosadašnjeg komandanta, brigadnog generala Wiliama Edwardsa i nastupajućeg komandanta, brigadnog generala Erica Folkestada upriličena je danas u Sarajevu.

Edwards je u obraćanju istakao da OSBiH imaju značajan manjak resursa što je rezultat nedostatka saradnje u proteklim godinama.

Kada oficiri sjede cvokoćući od zime u svojim kancelarijama bez grijanja, a vojnici žive u kasarnama također smrzavajući se bez grijanja, onda se morate zapitati kako se mogu provoditi reforme odbrane u takvom okruženju – dodao je Edwards.

Folkestad je poručio da ljudi u BiH trebaju biti ponosni na napredak ostvaren u 25 godina nakon Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Zajedno možemo nastaviti nadograđivati decenije napretka, sigurnosti i prosperiteta koje donosi partnerstvo BiH sa NATO-om – rekao je Folkestad.

Ambasador SAD-a u BiH Eric Nelson zahvalio je Edwardsu na njegovom angažnamu i rezultetima, te poželio dobrodošlicu Folkestadu u njihov tim.

(StarMo)