Naslovnica Život Novi dokazi protiv Trumpa

Novi dokazi protiv Trumpa

208

Washington — Mark Meadows, bivši šef kabineta Donalda Trumpa, predao je komisiji Predstavničkog doma zaduženoj za istragu januarskog napada na Kapitol dokazni materijal o planu da se Trump ponovo domogne vlasti.

Nadležna istražna komisija sigurna je da je postojala barem neka koordinacija između Trumpove administracije i organizatora napada na Kapitol 6. januara, javlja The Guardian, a prenio je u subotu Radio Slobodna Evropa.

Činjenica da je Meadows posjedovao PawerPoint dokument dan prije napada na Kapitol u kojem je detaljno opisan državni udar, sugerira da je on bio svjestan napora Trumpa i njegovih saveznika da zaustave proglašenje novog predsjednika Sjedinjenih Američkih Država.

Prezentacija ima 38 stranica i nosi naziv “Izborna prevara, strano uplitanje i opcije za 6. januar”, sa nekoliko preporuka za Trumpa kako bi zadržao predsjedničku funkciju i započeo drugi mandat, oslanjajući se na laži i brojne teorije zavjere.

Senatore i članove Kongresa prvo je trebalo informisati o navodnom miješanju stranih lica u izbore, nakon čega bi Trump mogao uvesti vanredno stanje na nacionalnom nivou, proglasiti nevažećim elektronske glasove i zatražiti od Kongresa adekvatnu odluku.

Jedna od opcija za preuzimanje vlasti bila je da tadašnji potpredsjednik Mike Pence zloupotrebi svoju ceremonijalnu ulogu na zajedničkoj sjednici Kongresa 6. januara, osujeti da Biden bude proglašen novim predsjednikom i tako vrati Trumpa u Bijelu kuću.

Preporuke u prezentaciji zasnovane su na izmišljenim i nepotkrijepljenim tvrdnjama o izbornoj prevari, uključujući i to da su “Kinezi sistematski preuzeli kontrolu nad američkim izbornim sistemom”.

Powerpoint je predstavljen 4. januara velikom broju republikanskih senatora i članova Kongresa, rekao je izvor. Trumpovim advokatima koji rade u hotelu Willard nije prikazana prezentacija, prema izvoru upoznatom s tim.

No, nadležna istražna komisija je rekla da je u materijalima koji je predao Meadows pronašao njegove tekstualne poruke s članom Kongresa, koji je Meadowsu rekao o “veoma kontroverznom” planu slanja biračkih lista za Trumpa na zajedničku sjednicu Kongresa.

Meadows je odgovorio: “Sviđa mi se.”

Bivši Trumpov šef osoblja Bijele kuće predao je materijale nadležnoj istražnoj komisiji sve dok dogovor o saradnji nije propao u utorak, kada je Meadowsov advokat Terwilliger iznenada rekao istražiteljima Doma da Meadows više neće pomagati istrazi.

Nadležna istražna komisija objavila je u srijedu da će kao odgovor uputiti Meadowsa na krivično gonjenje zbog prkosa sudskom pozivu. Predsjedavajući odabranog komiteta, Bennie Thompson, rekao je da će glasanje o Meadowsovom nepoštivanju Kongresa uslijediti sljedeće sedmice.

“Nadležna istražna komisija će se sastati sljedeće sedmice kako bi unaprijedila izvještaj u kojem se preporučuje da Dom navede gospodina Meadowsa zbog nepoštovanja Kongresa i uputi ga Ministarstvu pravde na krivično gonjenje”, rekao je Thompson u izjavi.

(StarMo)