Naslovnica Region Novi ambasador SAD u Srbiji: Uzajamno priznanje s Kosovom

Novi ambasador SAD u Srbiji: Uzajamno priznanje s Kosovom

508

Beograd — Novoimenovani američki ambasador u Srbiji Anthony Godfrey izjavio je da ne planira srpskim liderima držati lekcije, nego kako se nada otvorenom dijalogu, a poručio je da se američki stav o Kosovu nije promijenio i da SAD žele sporazum Beograda i Prištine koji se “u idealnim okolnostima” zasniva na uzajamnom priznavanju.

“Ne planiram sa srpskim liderima imati pristup kao da ću im držati lekcije. Nadam se otvorenom dijalogu, a kada bude potrebno da im kažem nezgodne stvari, reći ću ih direktno, u privatnim razgovorima, koliko god je to moguće, jer je na taj način diplomatski rad najefikasniji”, rekao je Godfrey za izdanje Politike od nedjelje, prenosi Beta.

Govoreći o stavovima američkih izaslanika za Zapadni Balkan Matthewa Palmera kao i za dijalog Beograda i Prištine Richarda Grenella, on je naveo da obojica traže ponovno uspostavljanje dijaloga, ohrabruju i kako je izrazio nadu, pomažu Prištini i Beogradu da zajedno dođu do rješenja od kojeg će obje strane imati korist.

“Nešto što će biti dogovoreno na lokalu i što će trajati dugo, jer je to važno za regionalnu stabilnost”, rekao je Godfrey.

Na pitanje da li je za Washington ideja o prekrajanju granica uopće na stolu i da li misli na priznanje nezavisnosti, on je rekao da je važno doći do suštinskih razgovora.

“Ovdje bih morao citirati Matthew Palmera, koji kaže da o ovom pitanju nema crvenih linija niti bjanko podrške. To je dobar način da se objasni kako Washington pristupa ovom pitanju. Nećemo definirati način na koji dvije strane, Beograd i Priština, trebaju doći do rješenja”, rekao je uz ostalo Godfrey.

(StarMo)