Naslovnica Politika Novi ambasador SAD u Beogradu: Šta se zapravo događa u današnjoj Srbiji?

Novi ambasador SAD u Beogradu: Šta se zapravo događa u današnjoj Srbiji?

244
Christopher Hill

Beograd — Novi ambasador Sjedinjenih Američkih Država Christopher Hill stigao je u Beograd prije dvoje nedelje, ali kako kaže, “nije prvi put u Srbiji”.

U intervjuu za RTS, ambasador Hill govorio je o “svojim prioritetima u Srbiji, odnosima Beograda i Washingtona kao i o ukrajinskoj krizi”.

Hill ističe da “za početak mora mnogo da sluša, tako da mu je prvi prioritet da shvati šta se zapravo događa u današnjoj Srbiji”.

“Srbija je drugačija zemlja nego što je bila, neki prioriteti su se promenili. Ali ono što znam je da su ljudi ovde usredsređeni na budućnost, kao što sam i ja”, ističe Hil.

Na pitanje da li očekuje da odnosi između SAD i Srbije nastave da se razvijaju u dobrom pravcu, Hill kaže da među dvjema zemljama “ima mnogo zajedničkih interesa, na mnoge dijelove svijeta gledaju na isti način, a slična gledišta imaju u vezi sa mnogim pitanjima”.

“Volimo NBA na primjer. Pun potencijal odnosa još nije ispunjen, tako da mislim da možemo da radimo na tome zajedno”, naglasio je novi ambasador SAD.

Ukrajinsku krizu Hill vidi kao “jednu od najdubljih u Evropi, koja se nije mogla vidjeti mnogo godina”.

“Zastrašujuće je ono što vidimo da se dešava u Ukrajini svakoga dana – stradanja civila, uništavanja velikih gradova od istorijske je važnosti. Iskreno, nisam siguran gde bi to moglo da vodi, ali siguran sam da danas živimo u drugačijem svijetu od onog prije 24. februara”, navodi Hill.

(StarMo)