Naslovnica BiH Novi ambasador SAD stiže u Sarajevo: Bio na Kosovu i u BiH…

Novi ambasador SAD stiže u Sarajevo: Bio na Kosovu i u BiH…

101

Washington/Sarajevo — Američki predsjednik Joe Biden je izabrao novog ambasadora Sjedinjenih Država kojeg će poslati u Bosnu i Hercegovinu – Michaela Murphyja, potvrdila je to Bijela kuća.

Murphy je veteran američke službe za vanjske poslove sa 29-godišnjim iskustvom, a koji trenutno radi kao zamjenik pomoćnika državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja. Njegov portfolio uključuje evropsku sigurnost, kontrolu konvencionalnog naoružanja i arktičku sigurnost, stoji u biografiji objavljenoj na stranici State departmenta – prenosi Klix.ba.

Prije nego što će otići na Kosovo 2009. godine gdje je služio kao zamjenik šefa misije u ambasadi u Prištini, bio je i u Bosni i Hercegovini. U Sarajevu je tri godine radio kao politički savjetnik u američkoj ambasadi. Trenutno ima diplomatski čin ministra savjetnika.

Nepoznato je kada će Senat preuzeti nominaciju i glasati o Bidenovom izboru, a s obzirom na to da odlaze na ljetnu pauzu, osim ovog imenovanja, na čekanju će biti brojne stavke sa zakonodavnog dnevnog reda Bidena.

(StarMo)