Naslovnica Život Nove studije: Koronavirus utječe i na mozak!?

Nove studije: Koronavirus utječe i na mozak!?

437
foto arhiva

New York — Među pacijentima koji se u njujorškim bolnicama liječe od covida-19 pojavio se novi obrazac – osim temperature, kašlja i kratkog daha, neki su toliko dezorijentirani da “ne znaju gdje se nalaze ili koja je godina”.

Dosad je većina ljudi upoznata s time da su respiratorni problemi ‘zaštitni znak’ covida-19, ali se naučnim studijama otkriva i sve više drugih problema.

Studija objavljena u časopisu JAMA govori o tome da je 36,4 posto od 214 analiziranih kineskih pacijenata “imalo neurološke simptome, od gubitka mirisa do napadaja i moždanih udara”.

Stručnjaci su pregledali i 58 pacijenata u Strasbourgu i uvidjeli da ih je više od pola “konfuzno i nemirno, a skeniranje njihova mozga ukazivalo je na upalu”, objavljeno je u časopisu New England Journal of Medicine.

“Svi smo slušali o tome kako je covid zapravo problem s disanjem, ali pogađa i ono o čemu mi najviše brinemo – mozak”, kazao je Andrew Josephson šef odjela za neurologiju na kalifornijskom sveučilištu.

Nije potpuno iznenađujuće da novi koronavirus utječe na mozak i živčani sistem jer je to viđeno i kod drugih virusa, uključujući HIV.

Zasad još nije poznato je li ta neurološka šteta dugoročnija jer boravak na odjelima intenzivne njege sam po sebi može biti dezorijentirajuće iskustvo što je posljedica mnogih faktora, uključujući i jake lijekove.

(StarMo)