Naslovnica Život Nove sankcije SAD za Rusiju

Nove sankcije SAD za Rusiju

117

Washington — Sjedinjene Američke Države danas su uvele novi paket sankcija protiv Rusije koji uključuje sankcije za 70 subjekata i 29 pojedinaca te su zabranile uvoz novog ruskog zlata, saopćilo je američko Ministarstvo finansija.

Ovi potezi stavljaju na crnu listu 70 subjekata i 29 pojedinaca, što zamrzava svu imovinu u SAD-u i zabranjuje im poslovanje s američkim institucijama ili obavljanje finansijskih transakcija s njima.

SAD će ciljati na ruski državni odbrambeni konglomerat Rostec i više banaka, uključujući Banku Moskve, navodi Ministarstvo finansija na svojoj web stranici, javlja BBC, a prenose bh. mediji, koji se pozivaju na Fenu.

Američko ministarstvo finansija izjavilo je da Rostecov “upravljački kišobran uključuje više od 800 subjekata u širokom rasponu sektora” i da su svi subjekti u vlasništvu Rosteca 50 posto ili više, direktno ili indirektno, blokirani.

Također je sankcionisana United Aircraft Corporation, proizvođač ruskih borbenih aviona MiG i Suhoj.

Američko ministarstvo finansija kaže da se time želi “oslabiti sposobnost Rusije da nastavi svoj zračni napad na Ukrajinu”.

(StarMo)