Naslovnica Region Nove restrikcije u Sloveniji

Nove restrikcije u Sloveniji

176
foto: arhiva

Ljubljana — Slovenija je u četvrtak donijela niz novih restrikcija kako bi pokušala spriječiti širenje covida-19 i one će biti na snazi sljedeće dvije sedmice, objavljeno je u Ljubljani.

Kako bi ograničila širenje koronavirusa i sačuvala kapacitet zdravstva slovenska vlada je donijela mjere među kojima je zaustavljanje javnog prevoza i zabrana bilo kakvog okupljanja ljudi koji nisu članovi iste porodice ili zajedničkog domaćinstva. Zatvorene su i sve trgovine koje ne prodaju osnovne životne potrepštine.

Odluka kojom se – uz važeću zabranu kretanja van stana ili kuće u noćnim satima, te zabranu napuštanja matičnih općina osim u izuzetnim slučajevima – zabranjuje bilo kakvo okupljanje osoba izvan kruga oporodice ili zajedničkog domaćinstva stupa na snagu već u petak, kazao je na konferenciji za novinare ministar unutrašnjih poslova Aleš Hojs, prenijeli su hrvatski mediji.

Uz to, dodao je, zabranjuju se bilo kakva zajednička slavlja, mise i vjerski obredi, a izuzetno se dopuštaju vjenčanja, ali bez svadbenih svečanosti osobama koje za to dobiju posebnu dozvolu ministarstva javne uprave.

Budući da je situacija s razvojem epidemije kritična i u svim susjednim državama, donesena je i odluka kojom se ukida pravo na odlazak u inostranstvo u trajanju 48 sata i povratak bez karantina ili negativnog testa na covid-19 za osobe koje u inostranstvu imaju nekretninu, plovilo ili zemljište.

Posjeta članovima porodice van Slovenije koji traje manje od 72 sata bit će omogućena samo za one zemlje koje su u Evropskoj uniji, pojasnio je Hojs.

Namjera novih restriktivnih mjera je da se u naredne dvije sedmice bitno smanji broj novih hospitalizacija zbog covida-19 i broj novih dnevnih zaraza i to je jedini način da se vrijeme pred novogodišnje praznike, uz neke restrikcije, ponovo vrati u normalu, kazao je ministar zdravstva Tomaž Gantar.

(StarMo)