Naslovnica Život Nove optužbe: Trump “ugrozio nacionalnu sigurnost”

Nove optužbe: Trump “ugrozio nacionalnu sigurnost”

535
foto: agencije

Washington — Demokrati u Zastupničkom domu američkog Kongresa objavili su u utorak još dvije optužbe u pokretanju postupka opoziva predsjednika Donalda Trumpa – za zloupotrebu vlasti i opstrukciju Kongresa – u naporima da pokrenu historijsko glasanje pod navodima da je on opstruirao američki izborni proces i ugrozio nacionalnu sigurnost.

Predsjedavajuća Zastupničkog doma Nancy Pelosi, okružena predsjedavajućim istražnih komisija, stajala je, u kako ga je nazvala, „svečanom činu“ u Capitolu. Glasanje se očekuje u roku od nekoliko dana u Pravosudnoj komisiji i Zastupničkom domu u punom sastavu do Božića.

“On je ugrozio našu demokratiju, on je ugrozio našu nacionalnu sigurnost. Naši naredni izbori su u riziku, to je razlog zašto moramo djelovati odmah”, izjavio je zastupnik Jerrold Nadler, Demokrata iz New Yorka i predsjedavajući Pravosudne komisije, objavljujući nove optužbe dok je stajao ispred portreta Georgea Washingtona, prenose bh. portali, koji se pozivaju na Fenu.

Optužbe objavljene danas proističu iz Trumpovog pritiska na Ukrajinu da objavi istragu njegovih političkih suparnika nakon što je povukao pomoć toj zemlji, prenosi Associated Press.

(StarMo)