Naslovnica Život Nove mjere protiv lažnih vijesti o koronavirusu

Nove mjere protiv lažnih vijesti o koronavirusu

541

Beograd — Facebook će ubuduće slati upozorenja direktno korisnicima koji čitaju lažne vijesti o korona virusu, saopštio je danas izvršni direktor te kompanije Mark Zuckerberg.

Facebook je tokom marta ukinuo na “stotine hiljada” sadržaja vezanih za korona virus koji bi “mogli da predstavljaju neposrednu opasnost po zdravlje”.

Korisnici Facebooka koji kliknu na tu vrstu lažnih vijesti, komentarišu ih ili ih dijele, ubuduće će dobijati poruku da konsultuju sigurne izvore informisanja poput Svjetske zdravstvene organizacije, navodi Zuckerberg u svom blogu, prenose regionalni mediji, koji se pozivaju an agenciju Beta.

Facebook je do sada preusmjerio “gotovo dvije milijarde korisnika”, što je praktično cjelokupno članstvo ove društvene mreže, na stranice državnih organa zdravlja. Rezultat je “više od 350 miliona korisnika koji su kliknuli na naše poruke”, dodaje Zuckerberg.

Ukoliko se pokaže da je neka informacija lažna ili neprecizna, ali ne predstavlja “neposrednu opasnost”, Facebook onda postavlja “oznaku upozorenja”. Prema podacima te društvene mreže, 40 miliona objava je tokom marta dobilo tu oznaku što je u 95 posto slučajeva navelo korisnike da ih ne čitaju.

(StarMo)