Naslovnica Politika Nova faza u eskalaciji govora mržnje u RH…

Nova faza u eskalaciji govora mržnje u RH…

485

Zagreb — Članovi saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina SDSS-ov Milorad Pupovac i GLAS-ov Goran Beus Richembergh u utorak su osudili spaljivanje gej para s djetetom na fašniku u Imotskom, ali i napad na kliniku oftalmologa Nikice Gabrića.

Pupovac je dodao i da nije istomišljenik s HRAST-ovcem Hrvojem Zekanovićem, ali i da njegovo pravo na miran život kao i njegove obitelji “mora biti apsolutno zaštićeno”.

Komentirajući spaljivanje “krnje” u obličju istospolnog para s udomljenim djetetom, Pupovac je kazao da se u tom slučaju “posegnulo za ranjivim grupacijama, u ovom slučaju, pripadnicima gej populacije u njihovim inicijativama”.

“Slanje te vrste poruka prema pripadnicima ranjivih populacija nije u najboljoj tradiciji karnevala niti na bilo koji način doprinosi onome što Ustav i zakoni u Hrvatskoj jamče, a to je zaštita ranjivih grupacija”, naglasio je Pupovac.

Govoreći o slučaju Nikice Gabrića koji ja kazao da je mason, Pupovac je istaknuo da “mora biti zaustavljena percepcija da takve tajne organizacije čine stvari koje su iznad Ustava i zakona i manipuliraju sudbinama pojedinaca, naroda i države”.

Beus Richembergh upozorio je da smo “svjedoci nove faze u eskalaciji govora mržnje u hrvatskom političkom i javom prostoru”. Već ne znam po koji put upozoravamo da huškanje na društveni položaj i prava nacionalnih manjina i svih drugih manjinskih skupina vodi u novu fazu – nasilje, rekao je.

“Javno huškanje i govor mržnje protiv Roma, LGBT zajednice, pojedinih udruga, zapravo je niz manjinskih skupina koje ne posjeduju društvenu moć. Tradicija je karnevala ismijavati se s onima koji imaju moć i mogu utjecati na budućnost da ih se javnim pritiskom pa i satirom natjera da svoje javno djelovanje shvate ozbiljnije”, istaknuo je.