Naslovnica Politika Nove ankete: Biden vodi

Nove ankete: Biden vodi

177
Trump i Biden - arhiva

Zagreb/Washington — Sjedinjene Američke Države danas biraju predsjednika. Hoće li to biti dosadašnji, Donald Trump, ili novi, Joe Biden, saznat će se tokom sljedeće noći ako jedan od njih dvojice pobijedi u ključnim saveznim državama.

Prema anketama, Biden vodi u šest tih odlučujućih država – Floridi, Pennsylvaniji, Michiganu, Wisconsinu, Sjevernoj Karolini i Arizoni, prenosi Index.hr.

Amerikanci dočekuju izbore podijeljeni i nezadovoljni kakvi nisu bili još od doba Vijetnamskog rata 1970-ih. Glasalo ih je već gotovo 100 miliona. Stručnjaci predviđaju da će odaziv birača biti veći nego 2016., kada je glasalo 138 miliona ljudi.

I Biden i Trump uvjereni su u isto – svoju pobjedu.

“Osjećam da nas očekuje velika pobjeda”, najavio je Biden, dok je Trump rekao: “Ostvarit ćemo još jednu lijepu pobjedu.”

CNN javlja kao je u najmanje šest država izlaznost već sada veća nego što je to bilo na posljednjim izborima, 2016. godine.

Objavljene su najnovije ankete prema kojima Joe Biden vodi za 8,4 posto, što je gotovo duplo više od prednosti koju je imala Hillary Clinton 2016.

(StarMo)