Naslovnica BiH Novalićeva advokatica: Određivanje pritivora je veoma opasno…

Novalićeva advokatica: Određivanje pritivora je veoma opasno…

375
Vasvija Vidović

Sarajevo — Jutros oko 3 sata iza ponoći završeno je ročište o određivanju pritvora premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću, suspendovanom direktoru FUCZ-a Fahrudinu Solaku i vlasniku “Srebrene maline” Fikretu Hodžiću.

Glavna advokatica premijera FBiH Vasvija Vidović poručila je tokom iznošenja odbrane da premijer Novalić “nije učinio ama baš ništa mimo onog što je Vlada u okolnostima pandemije morala učiniti”.

Ona je navela da je Vlada FBiH nakon proglašenja stanja prirodne nesreće 16. marta morala osigurati finansijska sredstva u budžetu, ali da upotreba tih sredstava nije u njenoj nadležnosti.

Naredbu o upotrebi novčanih sredstava daje Federalni štab CZ, dakle ne Vlada, ne premijer, rekla je Vidović i dodala da Tužilaštvo nema dokaza i da je konstruisalo kriminogene radnje premijera Novalića.

Vidović je navela da premijer nije odgovoran za djela svojih saradnika.

– Ključna greška Tužilaštva je da je premijer odgovoran za rad Vlade. Tačno je da premijer rukovodi radom Vlade, ali ne može odgovarati za odluke koje se donose glasanjem. Posebno se ne može govoriti o odgovornosti pojedinca za odluke koje je Vlada donijela jednoglasno – navela je Vidović.

Ona je dodala da je određivanje pritvora premijeru FBiH “vrlo opasno i može nas uvesti u neizvjesnu budućnost”.

(StarMo)