Naslovnica BiH Novalić u Mostaru: Prva četiri mjeseca ove godine najbolja ikad

Novalić u Mostaru: Prva četiri mjeseca ove godine najbolja ikad

543

Mostar — Premijer Federacije BiH Fadil Novalić izjavio je u četvrtak u Mostaru kako je Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) primjer kako na dobar način iskoristiti sredstava s federalnog nivoa u borbi protiv koronavirusa.

Premijer Novalić novinarima je to izjavio u sklopu sastanka delegacija Vlade Federacije BiH i Vlade HNK na kojem se razgovaralo o projektima pomoći nižim nivoima vlasti u sanaciji posljedica pandemije te infrastrukturnim projektima koje finansira Vlada FBiH na području HNK.

Novalić je podsjetio da je krajem prošle godine s predstavnicima svih kantona održan sastanak na kojem su predstavnici kantonalnih vlada mogli iznijeti svoje ideje kada je u pitanju federalni budžet, kao i ekonomske mjere pomoći.

– Moram priznati da je ovogodišnji budžet prilično kreiran baš s tog sastanka, gdje je upravo premijer HNK Nevenko Herceg rekao da niti ove godine kantoni neće moći, s obzirom na prihode, iznijeti taj teret finansiranja i predložio da ostane u Vladi FBiH i dalje tih 200 miliona grantova, da pokušamo preživjeti ovo korona vrijeme – kazao je federalni premijer.

Prema njegovim riječima, takav je prijedlog usvojen, pa tako kantoni i ove godine mogu računati na oko 200 miliona maraka pomoći s federalnog nivoa.

– Prošle godine je tih 200 miliona maraka i 30 miliona općinama imalo itekakav utjecaj, a sredstva su najbolje iskorištena ovdje u HNK – naglasio je Novalić.

Dodao je kako je na tome zahvalio premijeru HNK Nevenku Hercegu i Vladi jer “su se pokazali primjerom kako to treba raditi”.

– Zahvaljujući tome imamo relativno dobre rezultate borbe protiv pandemije, naročito u ekonomskom smislu, ali mislim da i u zdravstvenom nisu loši – kazao je Novalić i pritom napomenuo kako su posebno klinički centri pokazali zrelost i iznijeli teret, prenose portali, pozivajući se na Fenu.

Govoreći o ekonomskim rezultatima ostvarenim u prošloj godini federalni premijer je kazao kako oni nisu zanemarivi.

– Mi smo 27.000 izgubljenih radnih mjesta koje smo do maja imali vratili, ostalo je još 12.000. Znači, svojim mjerama vratili smo praktično dvije trećine izgubljenih radnih mjesta u Federaciji BiH. Kada su u pitanju privredna zbivanja prva četiri mjeseca ove godine su, vjerujte, bolja nego bilo koje četveromjesečje u našoj prošlosti. Imali smo 17,7 posto povećan izvoz i prvi put u historiji Federacije imamo pokrivenost uvoza izvozom 65 posto. On je inače u ravnoteži 56 posto – dodao je.

U istom periodu u Federaciji BiH ostvaren je industrijski rast od 17,6 posto.

Sektor koji je najteže pogođen u korona-krizi je turizam, a Novalić je najavio dodatnu pomoć za taj sektor:

– Mi smo imali posebno kreirane mjere za turizam, imat ćemo i ove godine kreirane mjere za turizam, i sve što radimo radimo harmonizirano da bismo i tu granu podigli. Ovih dana je aktuelno oslobađanje od viza svih onih koji posjećuju naše tri glavne turističke destinacije, a to su Hercegovačko-neretvanski, Sarajevski i Unsko-sanski kanton – kazao je Novalić.

U tom smislu, dodao je, podržavaju se i aerodromi, pa je tako Aerodrom Mostar ove godine dobio subvenciju od 3,5 miliona maraka s federalnog nivoa.

– Grantovska podrška iz Vlade FBiH prema HNK bila je 60 miliona maraka, to je po glavi stanovnika najveća podrška – istakao je.

Od ukupnog iznosa 19,2 miliona maraka odnosni se na direktni transfer Vlade FBiH prema Vladi HNK, dok se ostatak iznosa odnosi na pomoć zdravstvu i pomoć ekonomiji kroz federalni korona-zakon.

Najavio je i skoro usvajanje zakona o restrukturiranju zdravstva, koji će biti “težak” 210 miliona maraka, od čega se jedna trećina odnosi na SKB Mostar.

Premijer Novalić podsjetio je da se u HNK realiziraju neki on najvećih infrastrukturnih projekata u Federaciji BiH, poput izgradnje saobraćajnice Stolac – Neum.

– Mi smo ovdje u naponu gradnje autoceste, ovdje i kod Zenice ulažu se stotine miliona pa i više. HNK ima tu sreću da se nalazi na važnoj poziciji i mi nećemo prestati da ga podržavamo – poručio je federalni premijer.

Komentirao je i proces vakcinisanja, kazavši kako je do sada uvezeno 600.000 doza vakcina, od čega je manji dio donacija, dok je veći dio vakcina plaćen.

(StarMo)