Naslovnica BiH Novalić u Konjicu: Prvi su nam na listi dva aviona, a zatim…

Novalić u Konjicu: Prvi su nam na listi dva aviona, a zatim…

550
foto arhiva - ilustracija

Konjic — Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić i Ministar energije, industrije i rudarstva FBiH Nermin Džindić posjetili su danas Općinu Konjic.

Novalić i Džindić su položili cvijeće na spomen-obilježja palim borcima Armije BiH, a potom obišli konjički izolatorij. Novalić ističe da ga je naviše zanimalo kako je Konjic uspio zadržati broj od 28 oboljelih, iako je ovaj grad imao jedan od dinamičnijih žarišta koronavirusa.

Vidjeli smo da je sve bilo odrađeno jako profesionalno. Već deseti dana u Konjicu nema novooboljelih od koronavirusa i bilo bi dobro da iz ovoga i drugi izvuku pouke. Igman i druge fabrike su već počele raditi, što je zasigurno znak oporavka – rekao je Novalić.

Premijer i ministar su zatim u Općini Konjic održali sastanak s privrednicima, koje su upoznali s ekonomskim programom, a posjetili su i Vatrogasnu brigadu Konjic. Novalić je posebno želio pozdraviti 14-godišnjeg Alija Sarajlića, koji je postao poznat nakon što je učestvovao u gašenju nedavnih požara u toj općini.

Novalić naglašava da je Konjic izložen požarima zbog planinskih krševitih predjela koje je teško gasiti. Iz tog razloga postavlja se pitanje da li je u Konjicu potrebno povećati broj vatrogasaca, kojih je sada 15.

– Prvi na listi naših želja su dva aviona, a zatim petnaestak do dvadeset vozila za gašenje požara. Mnogi su mislili da će nam na prvom mjestu želja biti respiratori zbog koronavirusa, ali mi smo to nabavili i smatramo da je zbog nadolazećih vrućina opasnost od požara evidentna – rekao je premijer.

(StarMo)