Naslovnica Mostar Novalić posjetio Vjetropark “Podveležje”

Novalić posjetio Vjetropark “Podveležje”

395

Mostar — Predsjednik Vlade FBiH Fadil Novalić posjetio je danas gradilište VE „Podveležje“, prve vjetroelektrane u vlasništvu Elektroprivrede BiH.

Admir Andelija, generalni direktor Elektroprivrede BiH i članovi Stručnog tima za realizaciju LOT-a 1, kojim su obuhvaćeni projektovanje, isporuka opreme, građevinski radovi, montaža, ispitivanje i puštanje u pogon, upoznali su premijera Novalića sa radovima u okviru završne faze realizacije projekta i pripremama za početak probnog rada.

Na ovom platou predviđena je izgradnja još jednog vjetroparka koji će biti priključen na novoizgrađeni dalekovod, te izgradnja solarne elektrane snage 35 MW koja će biti locirana ispod ovih vjetroagregata. Samo na Podveležju, realizacijom ovih projekata, možemo dobiti 135 MW, što je snaga Hidrelektrane Jablanica – izjavio je premijer Novalić.

Admir Andelija, generalni direktor Elektroprivrede BiH je kazao da će izgradnja solarne elektrane biti realizovana u saradnji s Vladom Hercegovačko-neretvanskog kantona i Gradom Mostarom.

– Naš sljedeći vjetropark koji ćemo graditi je Vjetropark Vlašić. Prije desetak dana Vlada Srednje-bosanskog kantona je usvojila prijedlog izmjene prostornog plana SBK u kojem je predviđena gradnja Vjetroparka. Prijedlog izmjena je upućen kantonalnoj Skupštini i očekujemo njegovo usvajanje do kraja godine. Time su u suštini stvoreni preduslovi kako bi mogli započeti ishođenje potrebnih dozvola, urbanističkih saglasnosti, itd. – naglasio je direktor Andelija.

(StarMo)