Naslovnica Politika Novalić o pandemiji: Još u januaru pokrenute prve mjere…

Novalić o pandemiji: Još u januaru pokrenute prve mjere…

166
Fadil Novalić

Želim podsjetiti da su federalne vlasti još u januaru pokrenule prve mjere, u vezi sa slučajem kineskih turista iz Vuhana. Dakle, mjesec i po prije pojave prvog slučaja, imenovano je Stručno tijelo pri Ministarstvu zdravstva koje je prikupilo informacije o efikasnim mjerama prevencije, zahvaljujući čemu smo na vrijeme znali šta nas čeka i šta da se radi – dodaje Novalić.

Vlada FBiH je prva, naglašava premijer, uputila inicijativu Vijeću ministara za kontrolu granica, prva usvojila Krizni plan, prepustila struci da donosi restriktivne mjere. Prva je definirala sveobuhvatne ekonomske mjere.

– Uplatili smo 33,5 miliona kliničkim centrima i bolnicama, nabavili smo 190.000 testova, 56.000 zaštitnih odijela, 750.000 rukavica i veliki broj vizira, naočala, dezinfekcijskih sredstava…

Postavili smo potrebnu infrastrukturu na 14 graničnih prelaza za kontrolu putnika i pokrenuli smo dezinfekciju cijele teritorije Federacije. Paralelno, sedmicama smo se morali boriti sa čak 300 požara na području Federacije – ističe Novalić.