Naslovnica Mostar Novalić o gradnji autoputa kroz Hercegovinu: Parametri zadovoljavajući

Novalić o gradnji autoputa kroz Hercegovinu: Parametri zadovoljavajući

141

Mostar — Federalni premijer Fadil Novalić danas je govoreći o izgradnji Koridora Vc u Hercegovini naveo da su parametri zadovoljavajući, da je izgrađeno 38 kilometara, da je 30 u izgradnji i da ugovaraju novih 30 kilometara tokom maja i juna.

– Sve ide sporo zato što nije bilo dokumentacije, ali zadnje četiri godine intenzivno radimo na tome – izjavio je Novalić u Stocu.

Naglasio je da je u ovim poslovima najvažnije obezbijediti izvore finansiranja dodajući da su sredstva obezbjeđena za 76,8 kilometara.

Ostaje samo dionica od Bradine do Ovčara, za 11 kilomatara za koje nisu obezbjeđeni izvori, a za sve drugo jesu. Time bi bilo završeno pitanje Koridora Vc, ali da li će se graditi pet ili šest godina, ja mislim da je manje važno – dodao je Novalić.

Tunel Prenj je, prema njegovim riječima, otvoren za glavni projeket, a radi se o najsloženijoj građevini na cijeloj dionici autoceste od Konjica do Mostara. Ove godine bi se možda, kako je dodao, radili sjeverni i južni portal od Mostara i od Konjica.

Izgradnja dionica autoputa, kako je dodao, već je sada poskupila, odnosno obračunska cijena svih dionica koje su preostale povećana za više od milijardu i 100 miliona eura.

– Mi smo čvrsto odlučili da sagradimo Koridor Vc jer nam je on potreban – dodao je Novalić.

 

(StarMo)