Naslovnica BiH Novalić: Interventne mjere podrške ugroženim sektorima

Novalić: Interventne mjere podrške ugroženim sektorima

143

Sarajevo — Premijer Federacije BiH Fadil Novalić izjavio je da je Vlada Federacije BiH danas donijela Uredbu o interventnim mjerama za podršku ugroženim sektorima privrede FBiH u okolnostima pandemije COVID-19, za čiju je provedbu u federalnom budžetu osigurano 90.000.000 KM i raspoređena na razdjele resornih ministarstava.

– Tako je Federalnom ministarstvu okoliša i turizma raspoređeno 30.000.000 KM za pomoć turističko-ugostiteljskom sektoru, Federalnom ministarstvu prometa i komunikacija 20.000.000 KM za pomoć ovom sektoru, Federalnomu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva 10.000.000 KM za pomoć poljoprivredi i prehrambenoj industriji, te Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije 30.000.000 KM za pomoć izvoznim privrednim društvima – rekao je Novalić nakon sjednice Vlade, prenosi federalna.ba, pozivajući se na Fenu.

Ukazao je da se Uredbom namjeravaju osigurati podrške likvidnosti najugroženijim sektorima/djelatnostima, očuvanje radnih mjesta, te osiguranje hitno potrebne podrške i održavanje konkurentnosti u izvozno orijentisanim sektorima.

– Imamo jasne pokazatelje koje su oblasti u ekonomskom i zdravstvenom smislu pretrpjele najveću štetu. Tu spadaju promet i komunikacije, turizam, izvozna industrija, poljoprivreda koje jednostavno neće moći preživjeti zimu bez naše potpore i to je na kraju krajeva i uloga Vlade – rekao je Novalić.

Dodaje da su u Uredbi postavljeni uslovi, a to su očuvanje radnih mjesta i definirano je da 40 posto potencijala ovih 90.000.000 KM ide na osiguranje radnih mjesta. To znači ako turizam ima 30.000.000 KM onda je 12.000.000 KM rezervisano za očuvanje radnih mjesta, a ostatak za tekuće poslovanje.

– Radi se o instrumentu makroekonomske politike, koja se u jednoj državi na tržištu može voditi sa dva agregata. Jedan je monetarna, a drugi fiskalna politika. Svjedoci smo da nemamo mogućnosti vođenja monetarne politike koja nam nije dostupna zbog currency board-a. Tako da na raspolaganju ostaje fiskalna politika u okviru koje spada današnji potez Vlade – donošenje navedene Uredbe – istakao je Novalić.

(StarMo)