Naslovnica BiH Novalić: 30 miliona KM za općine i gradove

Novalić: 30 miliona KM za općine i gradove

90

Mostar — Vlada FBiH usvojila je odluku o dodjeli finansijske pomoći gradskim i općinskim budžetima u ukupnom iznosu od 30 miliona maraka.

Sredstva su namijenjena za sanaciju posljedica nastalih uslijed proglašene covid-19 pandemije i za sufinansiranje projekata, zahtjeva i inicijativa.

“U tom smislu odvojili smo dvije linije prema općinama. Jedna je 125.000 maraka po svakoj općini po načelu solidarnosti, a koja je predviđena bez ikakvih kriterija, uslova, kao budžetska podrška u borbi protiv pandemije”, kazao je na konferenciji za novinare u Mostaru federalni premijer Fadil Novalić.

Drugi dio od 20 miliona podijeljen je na 122 projekta u zoni infrastrukture, komunalne infrastrukture, obrazovnog, sportskog i kulturnog karaktera, za što je otvoren tender, dodao je.

“Praktično su se sve općine prijavile, sve su bodovane po strogim kriterijama i riječ je o ukupno 122 projekta. To je jedan od malo većih investicijskih zahvata na nivou općina”, kazao je federalni premijer.

Osvrnuo se i na izmjene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju kojim je omogućeno izvanredno usklađivanje penzija u Federaciji BiH.

Pojasnio je da za vanredno usklađivanje penzija više nije potrebno da BDP rastao minimalno 3 posto u dvije uzastopne godine.

“Pandemija nam je pokazala i ovo poskupljenje cijena, da je to nepravedno prema penzijskom fondu, tako da smo to sveli samo na jednu godinu. Onda kada imamo pozitivan rast BDP i rast cijena da već naredne godine možemo popraviti”, kazao je Novalić, prenijeli su u četvrtak bh. portali, pozivajući se na Fenu.

Prema njegovim riječima, izmjene Zakona o PIO, među ostalim, sadrži i korekciju boda za boračku populaciju s 0,5 na 1 bod.

“To sada ima istu važnost i težinu kao i svaki drugi radni staž”, kazao je Novalić.

(StarMo)